Законовото обвързване на най-ниското възнаграждение на военнослужещите към средната работна заплата ще доведе до конкурентоспособност на пазара на труда и осигуряване на въоръжените сили с високо мотивиран личен състав. Това заяви от парламентарната трибуна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.
Парламентът прие единодушно със 195 гласа на първо четене промени в Закона за отбраната, внесени от всички парламентарни групи.
Измененията предвиждат средно повишение с 30% от 1 януари 2025 г. на възнагражденията, с което ще се намалят съществуващите дефицити в отбранителните способности и ще се задържи човешки ресурс, подчерта Запрянов. Освен това, добави той, с гласуването на законопроекта се поема политическа отговорност за осигуряването, поддържането на армията, окомплектоване с личен състав, както и усъвършенстване на политиката на заплащане и повишаване на жизнения стандарт за постигане на социален статус, съответстващ на високите отговорности.
Министърът изтъкна като аргумент и, че увеличаването на нивата на заплатите на другите служители в сектор „Сигурност“ и в частност в МВР,  може да доведе до незабавно преливане на подготвените кадри от армията към системите с по-високо заплащане.
Отбранителните способности на въоръжените сили, позволяващи изпълнението на задачите на военнослужещите са в пряка зависимост от наличния човешки ресурс, изтъкна Запрянов. В момента, по думите му,  във въоръжените сили има некомплект за около 6000 длъжности за военнослужещи. Затова предотвратяването на увеличаването на некомплекта от личен състав и задържането на служба е основен приоритет предвид обема на разходваните материални, финансови и времеви ресурси за подготовката на личния състав до достигане на необходимото ниво за пълното му функционално използване, заяви министърът. Според действащите разпоредби в закона военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение, съответстващо на заеманата  длъжност и военно звание. Базата за определяне размера на основното възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, посочи още Атанас Запрянов.
С този законопроект възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30 % при запазване на изградената диференциация между военните звания и длъжности. Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, пишат вносителите на промените.