Младата художничка Катерина Кацарова представя 24 иконографски творби в изложба, наречена „Образ и присъствие“ –  от 22 април до 9 май в къщата-музей „Борис Христов“.
„Моята цел е да подпомогна възраждането на традиционната иконография, за да придобие тя съответстващия ѝ статус в съвременното изкуство, подобно на естетическа значимост, която са имали иконите през миналите времена”, казва родената в Канада авторка. По думите й всяко произведение е проникнато от нейното искрено почитание към конкретен светец или свещена фигура, изобразени в ярки цветове и с палитра, състояща се предимно от носещите дълбок смисъл нюанси на злато, червено и зелено.
Както самата художничка казва, платната й изобразяват „един остров на духовна светлина, отразяват моментното спокойствие и ехо във вечността, препращайки към православната християнска иконография и различните изобразителни стилове, които могат да се използват в нейното създаване”.
Катерина Кацарова е учила народно пеене в Музикалното училище до 7 клас, след това завърши Националното училище за изящни изкуства. Когато е десети клас там, в галерия „Дебют“  представят нейна самостоятелна изложба. След това обаче Кацарова решава да не учи в художествената академия и отива в НСА. Републикански шампион е по силов трибой.
Носител е на награди от български и международни конкурси. Има призове от конкурса на фондация „Бих Халид“ –  „Наука без граници“, конкурса Anatomica Vesalius на Московския университет през 2021 г., Spirited Arts Prize (2022)., Derwent Art Prize (2022) и Saatchi Art for Change Prize (2023). Нейни творби са излагани в Брюксел, Венеция, Лондон, Хонконг.
/ДД