Окръжният съд в Търговище не уважи искането на защитата за изменение или отмяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека на  Х. Х. за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления по служба, съобщиха от пресслужбата на институцията. 
На 21 февруари съдът в Търговище взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на Х. Х. Като взе предвид изключително високата обществена опасност на деянието, реалната опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, както и че събраните многобройни доказателства сочат най-малкото съпричастността му към извършване на престъплението, съдът прецени искането за правилно, обосновано и законосъобразно и постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“, която беше потвърдена от Апелативен съд – Варна.
Днес защитата пледира мярката за неотклонение да не се превръща в изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ и изтъкна, че Х. Х. е съдействал за довеждане на свидетелите. Претендира за осъществяване на място на активната икономическа дейност на задържания, като за целта моли да му бъде наложена по-лека мярка „парична гаранция“ или „подписка“.
Представителят на държавното обвинение изтъкна, че два месеца от задържането не е прекомерно по размер предвид това, че то зависи пряко от вида на престъплението, в което е обвинен Х. Х., както и от фактическата и правна сложност при доказването му. Според прокуратурата, въпреки че е реабилитиран, задържаният е имал сблъсък с правосъдието по повод закана за убийство към длъжностни лица, има реална опасност да извърши други противозаконни действия и в този смисъл смята молбата на защитата за неоснователна.
Съставът на Окръжен съд – Търговище прие, че обвиняемият е задържан за по-малко от два месеца и в този смисъл не е прекомерен размерът на задържането под стража. Няма настъпили нови обстоятелства. Доводите за наличието на адрес, крупна икономическа дейност, не опровергават наличието на опасност за извършване на противоправно деяние-влияние върху свидетели. Според съда всяка друга мярка за неотклонение извън контролирана среда би била неадекватна на степента на обществена опасност. Мярката спрямо Х. Х. не може да се сравни с по-леките, наложени на другите двама, привлечени в случая, тъй като същият е сочен от прокуратурата за ръководител на организирана престъпна група. С тези мотиви съдът потвърди взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Х. Х.
Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване и/или протест делото е насрочено за 30 април.
Пред сградата на съдебната палата в Търговище днес, преди и по време на гледането на мярката, се бяха събрали десетки съграждани на задържания, с  плакати „невинни“ и „свобода“ в подкрепя на Х.Х.