Специализирана полицейска операция за ефективно противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, подобряване на пътната безопасност и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони на територията на областта се проведе от служителите на ОДМВР – Русе през предходното денонощие. В нея участваха екипи от всички подразделения на областната дирекция и служители от Регионална дирекция по горите – Русе и Агенция „Митници“ - Русе . 

В хода на операцията са проверени 489 лица, 690 МПС, съставени са 50 акта за установяване на административни нарушения и 128 фиша. Издирено е 1 лице, обявено за издирване, установени са извършителите на 38 престъпления, като за срок до 24 часа по ЗМВР са задържани 12 от тях. Проверени са 16 пункта за черни и цветни метали, 16 заложни къщи, 11 автосервизи и автоморги, 17 питейни и увеселителни заведения, 18 търговски обекта. Съвместно с други органи са съставени 8 акта за установени административни нарушения и един констативен протокол. Съставени са 10 предупредителни протокола на лица - на основание чл. 65 от ЗМВР. 

По време на операцията са образувани 4 досъдебни производства по общия ред и 8 бързи производства, регистрирани са 25 заявителски материала за извършени престъпления от общ характер. Разкрити са общо 38 престъпления.

Иззети са около 2,6 килограма нарязан тютюн от два адреса в гр. Русе и в гр. Ветово, като по случаите са образувани преписки за престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

Иззети са и парфюми, носещи защитени марки. При проверки в два имота в гр. Ветово, заради данни за съхранение и търговска дейност с парфюми от световни марки, без съгласието на притежателя на изключително търговско право, са установени различни количества от тези продукти, носещи отличителните белези на пет различни известни запазени марки.  По случаите в РУ – Ветово са образувани преписки с оглед престъпление по чл. 172б, ал. 1 от НК.

Екипите на районните управления в областта, извършвали съвместни проверки с представители на РДГ – Русе, са констатирали 3 случая на незаконно придобиване и/или съхранение на дървесина от горските фондове в селата Ценово и Кошарна.

Започната е проверка по случай за незаконно притежание на оръжие. Иззета е пушка от адрес в с. Ряхово, за която стопанинът твърдял, че е негова собственост, но не можел да представи необходимите документи за това.

При полицейските действия са установени извършителите на 12 различни кражби и други посегателства, като 6 от тях са от имоти, а четири от търговски обекти, има и заловен извършител на джебчийска кражба, както и два случая, при които са нанесени удари на потърпевшите.

В рамките полицейските действия, служителите на ОДМВР – Русе са установили 9 случая, касаещи престъпления свързани с наркотици. От служителите на реда са иззети различни количества суха тревна маса /марихуана, дози с кристалообразно вещество / метамфетамин, около грам друг синтетичен наркотик, средства за разфасоване и претегляне, както и други вещи. По описа на РУ – Бяла е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354в, ал. 1 от НК, заради отглеждане на растения с марихуана в имот в с. Пиперково. На адреса, ползван от 49-годишен мъж, полицаите са открили и иззели насадени в саксии 29 растения в начална фаза на развитие. При проверка в имот в с. Ряхово полицаите от РУ - Сливо поле пък са открили, че 35-годишен мъж е държал в дома си четири съцветия от  суха тревиста маса, с кафяво зеленикав цвят с мирис на марихуана и по този случай са образували бързо производство по чл. 354а, ал.3 от НК.

Проверки са започнати и срещу: трима водачи, заловени при акцията да управляват нерегистрирани електрически мотопеди; двама неправоспособни шофьори – единият непълнолетен без книжка, а другият с отнета такава; както и мъж, който карал бракувана автомобил с поставени регистрационни табели, издадени за друго превозно средство.

Планирането и провеждането на специализирани полицейски операции от служителите на ОДМВР - Русе продължава, съобразно текущите анализи на обстановката в зоната на отговорност на областната дирекция.