Държавният глава Румен Радев и президентът на Италия Серджо Матарела ще посетят днес учебен полигон „Ново село“, където ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група, съобщи прессекретариата на президента. Серджо Матарела е в България по покана на Румен Радев.
Двамата ще се запознаят с мисията и дейността на формированието, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава. При посещението ще бъде изложен статичен показ на въоръжение и техника и двамата президенти ще проведат срещи с българския и италианския контингент.    
В началото на февруари се състоя церемония по приемане и предаване на отговорностите на Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна домакин. Досегашният командир на бойната група полковник Микеланджело Дженки предаде командването на полковник Мариано Скандура. С церемонията се извърши и ротацията на италианския военен контингент в състава на бойната група.
Румен Радев благодари вчера на италианския си колега Серджо Матарела за интензивния обмен в областта на сигурността и отбраната, както и за системната подкрепа на Италия за нашето членство в Шенгенското пространство. Серджо Матарела потвърди дълбокото приятелство, което свързва двете държави и изрази надежда съвсем скоро да се отменят ограниченията по сухопътните граници, за да може България пълноценно да влезе в Шенген.