Постоянният секретар на Министерството на външните работи (МВнР) Иван Кондов взе участие в извънредното неформално видеоконферентно заседание на Съвет „Външни работи“ на Европейския съюз (ЕС), което се проведе на 16 април 2024 г., съобщиха от министерството на официалния си сайт.
Заседанието бе свикано от Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за обсъждане на атаката на Иран срещу Израел, в нощта срещу 14 април 2024 г. Съветът категорично осъди атаката, довела до допълнителна ескалация и задълбочаване на нестабилността в региона на Близкия изток, съобщиха още от МВнР. Бе отправен силен призив за намаляване на напрежението и въздържане на всички страни от нови нападения, като бе подчертана важността на координация със САЩ, Обединеното кралство и арабските партньори. 
Бе засегната възможността за разширяване на ограничителните мерки на ЕС спрямо Иран. В допълнение външните министри на ЕС заявиха увереността си, че не може да има траен мир в Близкия изток без прекратяване на военните действия в Газа, освобождаване на всички заложници, похитени от „Хамас“, както и увеличаване на достъпа до хуманитарна помощ в Ивицата Газа с оглед справяне с катастрофалното хуманитарно положение там. 
В изказването си постоянният секретар на МВнР осъди действията на Иран и потвърди необходимостта от гарантиране на сигурността на Израел, както и на регионалната сигурност. Апелира за сдържаност, за да не се допусне допълнителна ескалация. Подчерта, че в настоящия момент е нужно намаляване на напрежението с дипломатически средства, в координация с партньорите от Съвета за сътрудничество в Залива, както и със страните от Г-7.
По-рано днес от МВнР съобщиха, че извънредният и пълномощен посланик на Иран в България Алиреза Ирваш е извикан вчера - на 16 април, на среща в  министерството по повод атаката на Иран срещу Израел от 14 април 2024 г.