Традиционният русенски Пролетен панаир (тарла) започва днес в Парка на младежта с много забавления, но е имало реална възможност да не се състои. За да се осигури провеждането му се е водила съдебна битка, спечелена благодарение на правни маневри, научи „Утро“.
Сагата започва с издадената на 14 февруари заповед на кмета Пенчо Милков, с която се нарежда панаирът да се проведе от 18 април до 1 май включително по алеита „Перистери“ и „Младост“.    

На 28 февруари гражданин подава жалба срещу заповедта. В нея се посочва, че той живее на алея „Младост“, Пролетният панаир се разполага предимно по тази алея и създава за него и останалите живеещи, работещи, учещи и лекуващи се в непосредствена близост значителни неудобства - шум, мръсотия, затруднен достъп.
В отговор кметът Пенчо Милков нa 1 март издава нова заповед, с която оттегля предишната си от 14 февруари и съобщава, че подадените до този момент искания и заявления за участие се оставят без уважение. Ход, който в него момент изненада много хора и дори повдигна въпроса отменя ли се тарлата или какво?
Както сега се оказва, това е бил добре премерен ход на доктора по право Милков, за да се парират тази, а и възможни следващи жалби срещу провеждането на панаира. Той така и не издава нова заповед, вместо това на „Общински пазари“ ЕООД се издават разрешения за поставяне на съоръжения. В разрешение от 15 март са изчерпателно изброени съоръжения, посочени в 25 пункта - сцена, стрелбище, шатри, батути, въртележки, гондоли и пр.
След като разбира, че организацията на тарлата продължава, подателят на жалбата от алея „Младост“ завежда и искане в Административния съд в Русе за прекратяване и забрана на действия на „Общински пазари“, свързани с организацията, разполагане и провеждане на панаир в Парка на младежта. На 16 април обаче съдът отхвърля това искане, тъй като „Общински пазари“ е търговско дружество, а управителят му нито е административен орган, нито притежава качеството на длъжностно лице. Така не са налице фактически действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, подлежащи на преустановяване.
Разпореждането на съда може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд в тридневен срок от издаването му и предстои да разберем дали ще бъде сезирана и по-горната инстанция. Но както и да се произнесе ВАС, ако се стигне до това, тарлата вече ще е приключила. 
По въпроса къде трябва да се провежда ежегодната тарла няма единно мнение. Живеещите около парка настояват тя да се премести по-далеч - в района на хижа „Приста“ или Хиподрума. Редовните й посетители пък предпочитат сегашното място. Спорът явно няма да приключи и може би ще продължи догодина.