От днес всеки общински съветник е снабден с индивидуална, поименна бутилка за многократна употреба. Това съобщи за БТА председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров.
В сградата на Столичната община са поставени диспенсъри за питейна вода. Това е малко закъсняла, но важна стъпка за опазване на природата и здравето на гражданите, каза Петров. Според него именно Столичната община, като най-голямата в страната, трябва да задава тон и да определя отговорни политики, насочени към опазването и грижата към природата. Не на последно място е начинът, по който се изразходва публичният ресурс на гражданите, отбеляза Цветомир Петров.
Според изчисленията нововъведението ще спести използването на 170 пластмасови бутилки на месец, които досега са използвани само на редовните сесии на СОС. Това означава, че за година ще бъдат спестени над 2000 бутилки или 20 кг пластмаса.
Петров призова общинските съветници да ползват бутилките за многократна употреба и по време на заседанията на комисии, с което да дадат добър пример на гражданите и да допринесат за промяна в навиците и нагласите им.