Стотици вярващи посрещнаха Христовото Възкресение пред катедралния храм "Света Троица" в Русе.
Службата беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение със свещеници от Русенската митрополия. Както БТА вече съобщи, Благодатният огън от Йерусалим пристигнa в Русе от Румъния.
"И в днешния празничен ден молитстваме от Всеподателя да дарува мир на земята, да вразуми войнстващите богоборци, да дарува утеха и благопреуспяване на народа ни, да закриля родната ни Българска православна църква, утвърждавайки в нея дух на смирение, единомислие и братолюбие", каза в своето Пасхално послание Русенският митрополит Наум.
По думите му поздравът, който отново победно звучи в пресветлото утро на Пасха, предава цялото съдържание и смисъл на вярата, с която живеем и в която се спасяваме.
"Чудото на Христовото Възкресение е изпитание за човешкия ум, но то е осезаемо от човешкото сърце, което дълбоко в себе си усеща истинността на дивното тайнство на Възкресението. Защото със сърцата си ние знаем, че независимо от заобикалящите ни лоши неща, има Един, който е самото добро, че въпреки цялата ненавист, която тържествува сред човеците, има Един, който е милостив и човеколюбец, че наред с целия ужас на войната и смъртта, на които продължаваме да бъдем свидетели, има Един, който дарува живот, защото самият Той е живот и подател на живота", каза още Негово Високопреосвещенство.
Пасхалният поздрав неизменно ни напомня и думите, с които сам Иисус беше приветствал жените мироносици непосредствено след своето славно Възкресение: "Радвайте се!". Тази единствена по дълбочината на своето съдържание радост, присъстваща в нашия свят още от мига на Благовещението, е радост, която можем да наречем всепобеждаваща, добави владиката.
"Към нея сме призвани независимо от онова, което наблюдаваме в живота си тук на земята - в нашия свят, който всекидневно самите ние творим и в който поводите за радост изглежда като че ли стават все по-малко. Но радостта, възвестена от Спасителя, е едновременно и земна, и небесна така, както и в Богочовека Христос е съединено небесното и земното", каза Негово Високопреосвещенство.
Русенският митрополит пожела мирът и благодатта на Победителя над смъртта - Господ и Спасител Иисус Христос, Божията любов и велика милост и радостта в Светия Дух да бъдат с всички нас.