Марина Велчева е ученичка в трети клас в ОУ "Иван Вазов". Тя е редовен посетител на Детския отдел на Регионална библиотека "Любен Каравелов", където я води любовта й към книгите. А тя пък води до признанието "Най-четящото дете в Русе за 2023 година".
В инициативата, свързана с най-четящите деца в Русе, участват читатели на Детския отдел на възраст до 14 години. Има 2 основни категории: до първи клас и от първи клас до 14 години. Критериите за избор на най-активното дете читател са следните: брой прочетени книги (според автоматизираната система на библиотеката); обем на книгите; брой посещения; участие в инициативи на Детския отдел; получени награди от конкурси; отношение към библиотеката.
"Броят прочетени книги не е единственият критерий в нашата класация, защото смятаме, че не е редно да превръщаме четенето в състезание, накичено със статически данни", поясняват от Детския отдел на библиотеката. По тази причина много се гледа и участието в различни образователни и/или приобщаващи инициативи.