Д-р Евелина Димова е началник на Клинична лаборатория в Лечебни заведения „Медика“. Завършила е Медицинския университет в Плевен през 1986 г. През 1994 г. придобива специалност „Клинична лаборатория“, а през 2000 г. - „Здравен мениджмънт“. 
Д-р Димова има редица квалификации в областта на лабораторните изследвания. Проявява засилен интерес към морфологията на кръвните клетки и специално към онкохематологията.

- Д-р Димова, зимата си отива, но с настъпване на новия сезон идва и пролетната умора. Какви са причините за нея?
- Пролетта е любимият ми сезон, тя е цветна, красива и ни зарежда с енергия, но при някои от нас преходът между двата сезона продължава по-дълго и предизвиква дискомфорт. Това състояние лекарите определят като пролетна умора. Наблюдава се в различни възрастови групи, но от нея страдат често млади и активни хора. 
Преходът от по-студено към по-топло време е първият виновник за пролетната умора, защото през студените месеци пада нивото на хормона серотонин. Друга причина са инфекциите през зимния сезон, които намаляват защитните сили, защото свободните радикали, които се отделят в организма при тези състояния, увреждат клетките. Важно е да се знае, че
при инфекции в тялото се изчерпват част от витамините D, C и A, както и някои полезни минерали
като цинк, желязо и селен. Както е известно, витамин D се синтезира в кожата под въздействие на UV-лъчите, а през есента и зимата слънцето не е достатъчно и наличието на този витамин в организма сериозно намалява. Това е особено осезателно при по-възрастните хора. 
Една по-специфична причина за чувството на отпадналост може да бъде хормоналният дисбаланс, който също се дължи на по-късата светла част на деня. 
Друг виновник за чувството на отпадналост в края на зимния сезон е по-малката физическа активност. Консумацията на повече храни, богати на мазнини и бедни на полезни вещества - витамини, минерали и ензими, също допринася за това. 
- Кажете кои са симптомите на пролетната умора? 
- Вече споменах чувството на отпадналост. Ако трябва да вляза в детайли, става дума за
намален тонус, лесна уморяемост, сънливост, лесна раздразнителност и трудна концентрация
- Как можем да преодолеем пролетната умора? 
- За да преодолеем умората и да повдигнем нивата си на енергия, трябва да обърнем внимание на храненето. Добре е да увеличим приема на сезонни плодове и зеленчуци. Зелените са богати на флаваноиди, желязо и витамин С, червените - на каротени. Полезни са и високобелтъчните храни - чисто месо и риба. Препоръчително е да се избягва преработената и бърза храна. Физическата активност е много важна, тъй като оказва силно въздействие върху имунната система и много други важни функции на организма. Ходенето пеш, различните видове спорт поне по половин час на ден, са отлично средство за постигане на тонус и преодоляване на останалите симптоми на пролетната умора. 
- Ако въпреки тези препоръки, продължаваме да чувстваме дискомфорт, трябва ли да прибегнем до добавки, с които да си набавим витамини и минерали?
- Аз лично не съм привърженик на безразборното и безконтролно приемане на добавки. За да прибегнем към тях, трябва да сме сигурни, че имаме дефицит на определен вид микронутриенти. Дозата е много важна, защото повишената концентрация на някои витамини, например на витамин D, е токсична. Съветът ми е
преди да започнем да приемаме каквито и да е добавки, да се изследваме, за да е ясно какви са дефицитите в организма
 - Какви са изследванията, които е добре да си направи човек, който изпитва пролетна умора?
- На първо място са важни показателите на кръвта и урината. Както вече споменах, добре е да се изследват нивата на витамините D, В12, на желязо, цинк, селен и фолиева киселина. Витамин D например регулира калция в организма, усвояването на фосфора и добрата кондиция на имунната система. В12 пък заедно с фолиевата киселина  е отговорен за образуването на червените кръвни телца, за усвояване на желязото и състоянието на нервната система. Профилактиката е много важна, при това не само за хора, които имат оплаквания. От друга страна, бих искала да обърна внимание, че понякога пролетната умора може да маскира сериозни заболявания. При продължителни симптоми човек не трябва да се успокоява, а да потърси консултация с лекар. Например при продължаваща отпадналост кръвната картина може отхвърли или да потвърди анемия. Заболяванията на щитовидната жлеза, инфекциите и диабетът също могат да предизвикат отпадналост. 
- Какви правила трябва да спазваме, когато решим да се изследваме, за да бъдат резултатите коректни? 
- Преданалитичният етап на изследването е от съществено значение. Той изисква да се спазват определени правила, защото референтните стойности са съобразени с тези правила.
Изследванията трябва да се правят сутрин на гладно, след 12-часова хранителна пауза, без алкохол, цигари, без кафе и чай, тъй като те оказват влияние
Когато се изследват хормоните на щитовидната жлеза, не трябва да се пият хапчетата, ако такива вече са назначени. Ако изследваме пикочна киселина, 3 дена преди това пациентът трябва да бъде на безмесна диета, защото пикочната киселина е продукт от разграждането на месото. По този начин може да има един завишен резултат и той няма да е верен. 
Често се случва пациентите да се изследват, докато приемат желязо или витамин В12. Така отчитаме веществото, което в момента е в кръвта. А е добре тези изследвания да се направят най-малко 10 дена, след като се спре лечението с железни препарати или В12. Затова ние даваме инструкции на пациентите, за да избегнем получаването на неправилни резултати. Има много интересно проучване, което доказва, че
съвременните апарати са толкова добри, че аналитичните грешки са само 2%
а 70% от грешките идват от тъй наречения преданалитичен период, т.е. от неправилната подготовка на пациента за тези изследвания.
- Вярно ли е, че кръвната захар най-точно се определя, когато се мери по различно време на деня?
- Това е така нареченият кръво-захарен профил. При него първо се взема кръв на гладно сутринта, после на обед в 12 часа, след това пациентът се храни и 2 часа по-късно отново се мери кръвната захар. Тези норми са много важни, защото има т.нар. латентен диабет. От кръвно-захарния профил получаваме двойна информация - за кръвната захар на гладно и след нахранване. Стойностите след хранене ни ориентират дали организмът може да се справи и да вкара глюкозата в клетките. Тогава колегите ендокринолози препоръчват допълнителни изследвания и въз основа на тях правят преценка и препоръчват подходящото лечение.  
- Пролетта обикновено се свързва с желанието на хората, особено на дамите, да изглеждат добре, да свалят някой друг килограм, натрупан през зимата. Мнозина обаче изпитват големи затруднения с контролиране на теглото. Някакви изследвания биха ли помогнали на такива хора да разберат причините и да вземат мерки? 
- Много често
хора, които имат наднормено тегло, са с метаболитен синдром, а за да се установи това, са необходими изследвания
на кръвна захар, на инсулин, липиден профил - общ холестерол, на „добрия“ холестерол - HDL и „лошия“ - LDL, триглицериди и Homa IR индекс - хомеостазен индекс, който оценява инсулиновата резистентност. Проблемът не е за подценяване и изисква лечение, защото се увреждат кръвоносните съдове и различни органи, така че е добре да се проверяват тези стойности. 
Интересното е, че дори хора, които имат нормално тегло и се чувстват добре, също могат да страдат от това заболяване. Затова моят съвет отново е да не се подценяват профилактичните изследвания. 
- Известно е, че през зимните месеци хората твърде много натоварват черния си дроб, особено тези, които пушат и употребяват често алкохол. Казват, че той не боли, а когато това се случи, е твърде късно. Кога трябва да се правят изследвания за здравето на черния дроб? 
- Говорихме за пролетната умора, но когато черният дроб не е добре, човек също може да е уморен и да чувства слабост. Черният дроб е най-голямата биохимична лаборатория на организма, той обезврежда всички токсични вещества. Те минават оттам и през бъбреците, така че ако тези два органа не работят добре, това влияе на всички други органи и системи. Затова е хубаво веднъж годишно човек да си направи и тези изследвания - всички чернодробни ензими, а за бъбреците - урея и креатинин.
Нашата лаборатория предоставя една отлична възможност за профилактика -
пакети с изследвания, които дават възможност за комплексна оценка на здравето и финансово са по-изгодни
- Казахте, че съвременната лабораторна апаратура е много прецизна и с нея грешки почти не са възможни. Каква нова апаратура има в Клиничната лаборатория на лечебни заведения „Медика“? 
- През последната година нашата лаборатория се сдоби с редица нови апарати - анализатори от най-висок клас на водещи световни фирми - Roche-Hitachi Швейцария, Stadgo Франция, Tosho Япония. Благодарение на модерните технологии, на които е базирана работата на тези апарати, осигуряваме надеждна информация за ранна диагностика и ефективна профилактика на заболяванията.
Преди месец лабораторията придоби нов апарат за тромбеластография, който допринася за по-пълната диагностика на системата на кръвосъсирване в организма. От месец март ще пуснем нови изследвания с цел мониторинг на нивото на антибиотици в организма, като първо започнем с гентамицин и ванкомицин.
Във връзка с разширяване на дейността на Лечебни заведения „Медика“ продължава закупуването на нова високотехнологична апаратура за Клинична лаборатория, защото ръководството осъзнава колко съществена е нашата роля в диагностичния процес.

Мартин ГЕОРГИЕВ