Д-р Диляна Николова е завършила Медицински университет - София през 1996. От 1996 до 2005 работи в Пета МБАЛ последователно в отделение по нефрология към Клиника по Вътрешни болести, Център по хемодиализа и Вътрешно интензивно отделение, като специализира и Вътрешни болести. 2005 придобива специалност Вътрешни болести. Същата година след конкурс е назаначена в Клиника по нефрология и трансплантация. От 2006 е асистент към Клиничния център по нефрология – МУ София. 2010 е назначена за главен административен лекар на Клиниката по нефрология и трансплантация. 2011 придобива специалност по Нефрология. През март 2012 се присъединява към екипа на нефрологичното отделение на УМБАЛ „Токуда Болница София“. От януари 2014 до октомври 2014 работи като нефролог в Германия Болница Десау – филиал на Университетската болница във Витенберг и към частна нефрологична диализна практика в Битерфелд.
От декември 2022 година е началник на Отделение по нефрология.
Владее немски, английски и руски език.
Препечатваме интервюто на д-р Николова от здравната интернет платформа CredoWeb поради неговата актуалност и информационна стойност. Заглавието и вътрешните акценти са на редакцията.

- Д-р Николова, в какво се изразява най-общо диетичното хранене при бъбречни заболявания?
- Диетичното хранене при хронична бъбречна недостатъчност е специфично и има за цел да удължи живота на увредените бъбреци. Най-общо казано, това е нискобелтъчна диета, което не означава, че болните с бъбречна недостатъчност не могат да ядат месо. Напротив, те могат да консумират 80-100 грама месо дневно, но не трябва да се прекалява с белтъчини. Белтъчините освен в месото, където са в най-голяма концентрация, се съдържат в млечни продукти, риба, яйца. Има растителни протеини, каквито са боб, леща, но те са малко по-трудно усвоими.
Диетата освен нискобелтъчна е важно да е и нискофосфатна – да се избягват храни, съдържащи фосфор
Това в последните години много излиза на преден план.
- Кои са тези храни?
- Фосфорът до голяма степен припокрива нискобелтъчната диета, т.е. месото е богато на фосфати, но се оказва, че най-лесно усвоимите и най-опасни за хората са фосфатите, които се съдържат в консервантите. В този смисъл пациентите с бъбречни заболявания трябва да консумират пресни храни, в които да няма глутамат. Да не консумират газирани напитки, някои от които използват фосфорсъдържащо вещество за съхранение на напитката. Диетата е едно от малкото неща, които пациентът с бъбречна недостатъчност може да направи, за да удължи живота на бъбрека.
Пациентите с бъбречна недостатъчност трябва да се проследяват от лекар-нефролог, за да бъдат следени много параметри освен урея, креатинин, пикочна киселина, електролити, хемоглобин и да се оптимизира диетата. Всеки пациент, на когото е поставена такава диагноза, добре знае, че редовно и
най-много на 3 месеца трябва да бъде проследяван от лекуващия си нефролог
за да бъдат ранно открити и коригирани отклонения – все пак бъбрекът е много важен орган.
- Защо при бъбречни заболявания се повишава кръвното налягане?
- Бъбрекът, освен орган, който е отговорен за отделянето на токсичните вещества и водата, е един ендокринен орган и всъщност основните фактори и хормони, които регулират кръвното налягане се синтезират именно в него, в т.нар. ренинангеотензиналдостеронова система. Бъбрекът се явява един основен орган за регулация на кръвното налягане и естествено, че
за повечето бъбречни заболявания артериалната хипертония е основен симптом
Затова бих казала, че ние – нефролозите, наравно с кардиолозите, сме едни антихипертензиолози, т.е. лекари, които изписват антихипертензивни медикаменти, с тази особеност, че ние лекуваме тежката артериална хипертония. Хипертонията, когато е свързана с бъбречно заболяване, обикновено е високостепенна, трудноконтролируема.
Пациентите с бъбречни заболявания, освен че трябва да пият лекарства за кръвно налягане, да контролират сърдечно-съдовия си риск, липиди и т.н., не е желателно да напълняват, да консумират сол, мазнини. Наднорменото тегло допълнително усложнява ситуацията.
- Доколко тези правилни храни при бъбречните заболявания могат да намалят прогресията на заболяването или диетата е част от комплексното лечение на болния?
- Тя е част от комплексното лечение. Категорично, спазвайки нискобелтъчна диета животът на бъбрека се удължава. По принцип бъбрекът обича вода и се товари от белтъчини.
- С кои наши ежедневни навици вредим на бъбреците си и кои храни им влияят най-добре?
- Трябва да знаем, че
захарният диабет тип 2 и затлъстяването имат пряко отношение към бъбречните заболявания
Най-много пациенти на хрониодиализа са с диабет. Епидемията от диабет пряко касае и бъбреците. Спазвайки един рационален режим и профилактирайки диабет тип 2, ние индиректно влияем и върху бъбреците.
Искам да се обърна към младите хора, на които масово препоръчват кето диети, високопротеинови храни, включително протеинови шейкове, които са доста опасни и трябва да има държавна регулация. Имали сме случаи на млади хора, които са с бъбречни увреждания и белтък в урината поради факта, че са приемали несъобразено голямо количество протеини. Бъбрекът се товари, когато трябва да преработва протеините.