Русе ще има още един повод за гордост, че нещо напредничаво и важно се е случило за първи път в града. То дори вече се случва - елитната Английска гимназия осъществява идеята да стане първото българско „zero waste“ училище или училище с нулев отпадък. Това е крайната цел на ученическия проект, спечелен в шестото издание на инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“. Той е вдъхновен от най-голямата инициатива на „Лидл България“ със социална насоченост „Ти и Lidl за по-добър живот“, която се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“.
 Екопроектът „Първото „zero waste“ училище на България“ е написан още през месец май 2022 година. Поводът е ХХХI Международният екологичен форум „Сребърна 2022“ - конкурс за ученически проекти по екология и опазване на околната среда. Проектът получава висока оценка и заема III място в класацията на форума още преди да бъде реализиран. Инициатор и негов двигател е Лора Георгиева, сега ученичка в XII клас, която получава менторска подкрепа от Десислава Иванова, учител по биология и здравно образование в АЕГ „Гео Милев“.
Проектът неслучайно е насочен към подрастващите, казва Лора и обяснява - именно те са хората, които тепърва формират своите ценности и мироглед, които сега изграждат своите навици. Тя искрено вярва, че инициативата ще допринесе за 
отглеждането на отговорно поколение, мислещо в дългосрочен план
Подрастващите само след няколко години ще формират общественото мнение.
„Когато става въпрос за нещо еко, био или дори за думата екология, хората често се плашат и отстъпват назад. Тези думи се натовариха с много негативен смисъл в последните години, защото стана модерно да се използват, което води до злоупотреба. Истината е, че нашите баби на село са най-големите природозащитници, които познаваме. Там всичко се преизполвва  или компостира, те са тези с нулевия отпадък, от които трябва да се учим. Важно е да се разбере, че еко не означава лишение. Тази наука изследва връзките между организмите и средата, в която те живеят. Ние, хората, трябва само да не нарушаваме баланса, който съществува в природата“, споделя Лора Георгиева.
Началото на реализацията на проекта е поставено през учебната 2022/2023 г., когато учениците започнат да внедряват и развиват концепцията за нулев отпадък в гимназията. Така се поставят основните на екоклуб „Ecozis“. Неговата цел, по думите на създателите му, е да „превърне нашия ареал в екологичен оазис“. Основните дейности на клуба са свързани с информиране и подтикване на учениците към по-екосъобразен начин на живот особено чрез личния пример.
„Смятаме, че започвайки от учениците в гимназията ни, можем ефективно да разпространим тази идея и впоследствие тя да се предаде напред от тях и да се мултиплицира“, обяснява Дария Добрева, председател на Ученическия съвет на гимназията и активен член на клуба.
Позицията на госпожа Десислава Иванова, която ръководи клуба, е, че при работата по подобен тип проекти учителят е по-скоро ментор и вдъхновител. Тя споделя: „Винаги е много вълнуващо да видиш учениците си, горящи в разработките си! 
Енергията на младия мечтател и новатор е зашеметяващо мощна!
Тя не остава незабелязана“.
Екоклубът вече успешно работи по въвеждането на добри практики и реализацията на други проекти. Въпросните практики, които подпомагат успеха на проекта, са разделянето на голямата цел на по-малки цели за по-реални и устойчиви резултати, равномерното разпределяне на екипните задачи, работа в посока сплотеност. Именно „zero waste“ е проектът, който дава началото на клуба. Друг техен проект е кътът за биологично земеделие, който включва изграждане на вертикална градинка за отглеждане на различни видове подправки, ядливи зелени растения и домати. Сред дейностите на проекта е и изработването на табло с QR код, който препраща към информация за водене на екосъобразен начин на живот.
Първото „zero waste“ училище на България е кауза, която, както всяка друга, среща своите трудности. Сериозна пречка се явява финансирането. След кандидатстване по програми, от клуба решават да организират пролетен базар, чрез който събират необходимите средства за устойчиви метални кошове за разделно събиране в коридорите на сградата. В същото време провеждат информационна кампания, с която обясняват спецификите на тази практика. Обратната връзка от училищната общност е положителна. В резултат, тя използва използва съдовете за разделно събиране ежедневно.
В края на октомври 2023 е подадено проектното предложение към Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Ти и Lidl за нашето утре“. Целият екоклуб се включва в категория #BeGreen. На 15 януари се провежда награждаване на одобрените за финансиране проекти в най-новата сграда на Националната художествена галерия - „Квадрат 500“. Специален гост на събитието е националният омбудсман проф. д-р Диана Ковачева, избрана малко по-късно за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
Проектът получава награда в категория „Младежки проекти“ и 3932 лева.
Това финансиране в перспектива ще се оползотвори за изграждане на споделен масивен аеробен компостер в непосредствена близост до гимназията, както и за поставяне на кошчета за разделно събиране в класните стаи. Компостерът (изграден от дърво) ще е предназначен за органичен отпадък, който под въздействие на различни фактори се превръща в компост - обогатена тор. Той от своя страна ще послужи обогатяване на почвата на растенията в училището, както и за нуждите на Парка на младежта.
Съоръжението ще бъде нанесено на две карти за споделени компостери - на България и на света
В следващите месеци предстои направата му, като не само училищната общност е ангажирана, но и други местни НПО и физически лица. Планирана е информационна кампания, която предвижда събитие с гост-лектори с натрупани опит и познания в областта.
По думите на Лора Георгиева, приключването на физическата част на проекта се предвижда в близките месеци. А нематериалната част - екосъобразната концепция, ще продължи да се предава през поколенията в Английската гимназия. Най-грандиозната цел на „Първото „zero waste“ училище на България“ е да се изгради мрежа от училища в страната - посланици на идеята, които да си взаимодействат в посока връщане на ресурса, който човечеството е взело назаем. Или с други думи - да имат споделена отговорност.