Волейболистите на „Дунав“ спечелиха купата на България след драматична финална победа срещу „Етрополе“ с 3:2. Русенският отбор загуби първите два гейма и бе на път да отстъпи трофея почти без бой, но се мобилизира и направи фантастичен обрат. След този мач „Утро“ разговаря със старши треньора на отбора Красимир Миронов.

- Г- Миронов, честита купа! Какво се обърка в началото?
- Започнахме необичайно сковано. В първия и до средата на втория гейм играхме много слабо. Не ни се получаваше нищо, но след това намерихме сили и след втората част бяхме категорично по-добрият отбор. Издържахме и физически, много важен фактор в тайбрека. 
- Христо Костов ли беше човекът, който даде тон за обрат с тежките си сервиси?
- Той заслужи да бъде избран за най-полезен играч на мача. Всички момчетата показаха характер.
- Младият Дейвид Пенев също направи добро впечатление.
- Пак казвам - доволен съм от всички. Защитихме се като отбор.
- Доколко този трофей е важен за вашия клуб?
- Всеки трофей е важен, най-малко като отплата за труда на състезателите. Да, купата е във второто ниво, но си е купа, спечелена с усърдие и себераздаване.
- Да вярваме ли, че покрай нея отборът ще бъде забелязан и обгрижен с повече внимание? И какво е разликата между Висшата лига и Суперлигата?
- Като цяло елитът държи класа от по-опитните състезатели. Младите във всички клубове имат да се учат още много, а и не ги виждам да напредват с особено големи крачки. Ето, играчите на „Левски“ са млади национали, но опитът на „Дея Спорт“ ги пречупи във финала. Що се отнася до финансирането, разликата е огромна.
- Колко средства са необходими за участие на отбор в Суперлигата?
- С какви цели трябва да е този отбор?
- Да речем, че да се държи в средата на таблицата.
- Минимум 400 000-500 000 лева и то в борба да не изпадне от дивизията. В случая не става въпрос само за заплати на състезателите. Отделно са осигуровките и куп други разходи. Да не говорим, че разноските ни по пътуванията през последните 2 години се качиха двойно.
- Сега продължавате с мачове за първенство. Какви са целите?
- Длъжни сме да играем за победа във всеки мач, пък каквото стане накрая.
- Сиреч - и да извоювате промоция за Суперлигата, няма да имате отново средства за участие в нея?
- Този въпрос ще остане без отговор. Аз лично мисля сега за трудния мач, който се очертава в Горна Малина /срещу „Звездец“/. Това е един от най-добрите отбори в групата. Със сигурност този тим ще се опита да ни затрудни.
- Желаем ви успех!
- Благодаря!

Треньорът на „Етрополе“: Знаех,
че при тайбрек нямаме шанс

„Нашата цел бе да спечелим бърз мач в 3 чисти гейма. Взехме първите два, но русенци се съвзеха. Предварително бях наясно, че при равенство от 2:2 и преди тайбрека съперникът няма да ни остави шанс, тъй като физически стои много по-добре от нас. За жалост така и се случи“, коментира старши треньорът на „Етрополе“ Ваньо Василев.