Блогът „Мостът на приятелството“ /friendshipbridge.eu/ на русенския журналист Владимир Митев сложи точка на въпросите около експреса, който от пролетта щял да свързва Русе с Букурещ и международното летище в румънската столица, често използвано от пътуващите по света русенци.
„Новината“ тръгна от анонимната фейсбук група „Българи в Румъния“ - анонимна, защото няма ясен администратор. В катализатор се превърна една публикация със сходно съдържание в БТА с автор Любомир Гецов, който пък се позовава на сайта https://bgtourism.bg. Много медии, включително и „Утро“, опитаха да разберат нещо повече по темата. С успех се увенчаха усилията на Владимир Митев.
На негово официално запитване „Transferoviar Calatori“, частната румънска жп компания, на която беше приписана реализацията на проекта, отговаря следното:
„Благодарим ви за интереса към нашата компания. Един от приоритетите на „Transferoviar Calatori“ е да отговори на нуждите на нашите клиенти, включително от гледна точка на разширяване на транспортната мрежа и създаване на нови достъпни маршрути за нашите пътници. За да постигне тази цел, нашата компания непрекъснато проучва възможностите за разширяване на железопътната мрежа, за да предложи на пътниците устойчива транспортна алтернатива. Въпреки това, поради съображения за конфиденциалност, в ранните етапи на проектите за разширяване на транспортната мрежа/създаване на нови железопътни маршрути, ние не можем да разкрием допълнителна информация за тези проекти.
Такива въпроси, свързани с действителното изпълнение на проектите за разширяване на транспортната мрежа, като например междинните спирки по даден маршрут, се определят на по-късен етап от проекта, а не на ранен етап. Дори честотата на влаковете е подробен елемент, който се определя от операторите, изпълняващи железопътния проект, на по-късен етап от проекта.
Също така, като се има предвид, че експлоатацията на влак по маршрута Русе - летище „Анри Коанда“ представлява специфичен елемент, тъй като включва съгласувани усилия на румънските и българските партньори, всички други елементи, свързани с действителното изпълнение на проекта, като цената на билета, продължителността на пътуването и разходите за това пътуване, следва да бъдат определени от двете партньорски страни. Също така от тази гледна точка оповестяването на всякаква информация за такъв проект с транснационален характер следва да се извършва от двете партньорски страни“.