Земеделски производители са в готовност да започнат протести на възлови точки в цялата страна, сред които и Дунав мост. Окончателното решение ще бъде взето след преговорите с правителството в понеделник, в които срещу Националната асоциация на зърнопроизводителите и други организации от агросектора ще седнат ротационните премиери Денков и Габриел заедно с министрите на финансите и земеделието.
Исканията са за продължаване на забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. От сектора настояват за завишен контрол на произхода, качеството и безопасността на внасяните селскостопански продукти. Сред другите искания е изплащането до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство на стопаните, вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощите.
Не можем да оцелеем втора поредна година с такива ниски изкупни цени. В момента пшеницата и царевицата се търгуват по 32-33 ст./кг при нормална цена по това време на годината от 40-45, дори 50 ст./кг. Слънчогледът се изкупува по 70 ст., а не при 90-100, заяви за „Утро“ председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Милен Коев. Той посочи, че браншът харчи много средства, за да изпълни изискванията по зелената сделка и по тази причина е неконкурентен на производителите извън ЕС. А субсидиите, които зърнопроизводителите получават, макар и сумарно да са значителни, на единица площ са най-ниски в агросектора.