Седем фирми искат да участват в обявената от Община Русе поръчка за изготвяне на технически паспорти за шест общински сгради. Оферти са подали „Билдконтрол“ ЕООД (Добрич), „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД (Пловдив), „Аспект“ ООД (с.Нисово), „СС Консулт“ (Варна), „РТ Консултинг“ ЕООД (Пловдив), „Кима Консулт“ ЕООД (Пловдив) и „Енергоефектконсулт“ ЕООД (София). Някои от тях са извършили и обследванията на блоковете, кандидатстващи за финансиране по програмата за саниране.             

За извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и обследване за енергийна ефективност Общината отделя финансов ресурс в размер на 140 500 лева без ДДС. 
Шестте сгради включват спортния комплекс „Ялта“, спортната зала на ст. „Локомотив“, Детски център за култура и изкуство и спортна зала на ул.“Околчица“, административна сграда на ул.“Ол.Панов“ 6 и сграда паметник на културата на ул. „Тома Кържиев“ 6. Никоя от тях няма изготвен технически паспорт и обследване за енергийна ефективност. За всяка сграда в поръчката е предвидена отделна обособена позиция, така че е възможно да бъдат избрани и шест различни изпълнителя.
Техническият паспорт описва какво е състояние на сградата и на всички нейни елементи - водопроводи, електроинсталация, мълниезащита, противоземетръсна устойчивост, плюс какви преобразувания са правени по нея през годините. Част от него е енергийния сертификат, в който е посочено каква енергия е нужна за отоплението и климатизацията на сградата. В паспорта задължително се описва и от какви ремонти има нужда сградата и нейните инсталации и през какъв период от време трябва да се правят.