Шуменската фирма „Хай Груп“ ООД спечели поръчката за изграждане на две фотоволтаични централи върху покривите на сгради на Централния пазар. Тя е предложила най-ниската цена от 51 927,15 лева без ДДС. Подписаният вече договор предвижда монтажните работи да приключат до 20 февруари.
Двете фотоволтаични централи ще бъдат с обща мощност 48 киловата, което отговаря на пиковите стойности на потреблението на около 400-те наематели на пазара. С инвестицията „Общински пазари“ ще намали значително разходите си за електроенергия и загубите от трафопоста до търговските обекти.
Общинското дружество планира инвестиционни разходи по 240 хил. лева за 2024 и 2025 г. плюс още 250 хиляди лева през 2026 г. През настоящата година ще се проучи възможността за изграждане на нов пазар или концентрирани търговски обекти за сувенири или бързо оборотни стоки на места, където не съществуват такива обекти и има концентрация на туристически групи. Такава зона е избрана на площад „Европа“, около Дунав мост.
В инвестиционната програма за 2025 г. се предвижда изграждане на нов пазар в кв. „Чародейка Север“, в близост до пресечната точка на ул. „Филип Станиславов“ и ул. „Зорница“. През 2026 г. се предвиждат инвестиции за изграждане на нови навесни конструкции на 14 търговски маси на пазар „Иван Вазов“ и 8 на пазар „Лилия“ и изграждане на нов пазар и павилиони в кв. „Дружба 3“.