Ако от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) получим становища, че данни в сертификати не отговарят на действителността, ще бъдат извършени корекции в оценките на въпросните сгради. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ по повод твърдения за фалшиви сертификати на жилищни сгради, одобрени за саниране със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.
Въпросите относно съмнения за неверни данни трябва да бъдат повдигнати към компетентния орган - това е АУЕР, посочи министърът и потвърди, че ще се срещне с недоволни от списъците с одобрени сгради кметове на общини.
Кметът на Русе Пенчо Милков излезе със становище до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за преразглеждане на класирането по процедурата за саниране на жилищни сгради. Според него отново се наблюдава приоритизиране на определени градове и региони за сметка на други, което води до дисбаланс в развитието на страната. Същото твърдят и други кметове.
Проверка на „Утро“ показа, че много по-малки общини от Русе ще получат повече пари за саниране, тъй като проектите им получават повече точки. Община Ботевград например ще получи 29 млн. лева за саниране, Казанлък - 29,2 млн. лева, Кюстендил и Ловеч - по 28,6 млн., Пазарджик - 27,8 млн., Перник - 26,9 млн. и др. Дори Самоков и Свищов, чието население е около 35 хил. души, получават повече средства от Русе. Всички те са с максимална рамка до 30 млн. лева, която изпълват почти на 100%. А Русе с рамка 50 млн. лева ще получи едва 21,2 млн. лева за саниране.
При едно и също строителство на панелни блокове по времето на социализма някои незнайно как ще станат много по-енергийно ефективни с прилагане на аналогични мерки. Масово класираните блокове ще достигат клас „А“ на енергийна ефективност, което е твърде съмнително и вероятно в много случаи ще остане неизпълнено. Министърът обаче беше категоричен, че оценките за проектните предложения се базират изцяло на данни, които следват от енергийните обследвания, възложени от собствениците на сгради, и няма субективен фактор.