Общинският съвет в Русе да приеме декларация срещу „отстъплението от страна на властимащите у нас пред натиска на Република Австрия“ за приемането на България в Шенгенското пространство предлагат Искрен Веселинов, Иво Пазарджиев, Галин Григоров и Владо Владов, съветници от групата „ВМРО - България на регионите“.
„Изискването и поетият ангажимент от страната ни за допълнителни гранични проверки по граничните пунктове между България и Румъния допълнително ще затрудни и без това натоварения трафик, ще ограничи икономическите връзки на пограничните райони, ще доведе допълнително до задръствания, замърсявания и други проблеми за жителите им. До още по-тежки последици би довело и масовото депортиране на незаконни мигранти към територията на страната ни.
Настояваме българските власти да положат максимални усилия тези неблагоприятни условия да бъдат преразгледани. Те не произтичат от нито един общоевропейски акт. Българските власти следва да направят всичко възможно да се облекчи, а не да се утежнява преминаването на граничните пунктове със съседна Румъния, като Общински съвет-Русе призовава да се проучат възможностите МПС на двете страни да преминават без проверка“, се казва в предложената за гласуване декларация.