За киноманите и почитателите на литературата предстои една богата година и те отсега тръпнат за новите филми и книги, които предстои да излязат и за които със сигурност ще се говори. Достатъчно е да споменем само втория филм за „Жокера“ и „Дюн 2“, както и дългоочакваната, но неозаглавена все още автобиография на Ангела Меркел или непубликуваните досега 12 разказа на Краля на ужаса Стивън Кинг, събрани в сборника „You Like It Darker“. Но да караме поред. 
„Жокера 2“ събира Хоакин Финикс и Лейди Гага
Да споделящ лудостта на другия - това е особена категория на психотично разстройство, което може да засегне двама души в много близка връзка. Това е и основният сюжет на втория филм на Тод Филипс за „Жокера“, а Хоакин Финикс е в компанията на Лейди Гага. Героинята й Харли Куин ще бъде доста по-мрачна и различна от това, което Марго Роби показваше в „Отряд Самоубийци“. Трилъра - мюзикъл „Joker: Folie a Deux“ се очаква в края на 2024 година.
Доста по-рано - на 24 май 2024 г., се очаква премиерата на постапокалиптичния екшън „Furiosa: A Mad Max Saga“. В ролята на легендарния образ на Фюриоза от Mad Max - героиня, която досега свързвахме с Шарлийз Терон, влиза Аня Тейлър-Джой, позната от хитовия сериал „The Queen‘s Gambit“. Новата продукция на Джордж Милър връща времето назад, като разказва предисторията й. Очакванията са достатъчно високи, след като Терон направи една от най-великите женски роли в тежък постапокалиптичен екшън.
Но феновете на научната фантастика ще бъдат най-после ощастливени с продължението на епоса „Дюн“ съвсем скоро - на 1 март.
„Дюн 2“ трябваше да е най-очакваният и най-гледан филм на 2023 г.
но стачката на актьорите и сценаристите забави премиерата му с месеци. Дени Вилньов ще представи през март продължението на своята весия по мотиви от sci-fi вселената на Франк Хърбърт. Тимъти Шаламе и Зендея се завръщат в битката за това кой ще контролира най-ценния актив в космоса. Заедно с тях ще видим още Ребека Фъргюсън, Джош Бролин, Хавиер Бардем, Стелан Скарсгард, Остин Бътлър, Флорънс Пю, Леа Сейду и др. 
Почти в края на годината - през ноември, Ридли Скот ще покаже, че на 86 години няма никакво намерение да спира работа, а след епичния „Наполеон“ феновете му ще могат да видят и продължението на „Гладиатор“ с Дензъл Уошингтън и Педро Паскал. Историята се развива 20 г. след събитията в отличения с „Оскар“ филм на Скот. Пол Мескал ще се превъплъти в образа на Луций - племенникът на император Комод (Хоакин Финикс), който като малко дете изчезва и е смятан за мъртъв. Луций обаче се завръща в Рим, за да сложи ред в това, което семейството му е завещало.
Брад Пит и Люис Хамилтън правят филм за „Формула 1“
Зад този проект стои режисьорът на „Топ Гън: Маверик“ Джоузеф Косински. Продуцент на филма е Джери Брукхаймър, а консултант е 7-кратният шампион от F1 Люис Хамилтън. Всички замесени обещават, че ще създадат „най-точния и впечатляващ филм за автомобилни състезания“.
Горещото лято ще дойде с продължението на ироничния супергеройски екшън „Deadpool 3“, в който Райън Рейнолдс отново облича червения костюм. Този път ще го видим заедно с Хю Джакман (Върколака) и Дженифър Гарнър в образа на наемната убийца Електра. Ема Корин, която играеше младата Даяна в „Короната“, е главният злодей в новия Deadpool. 
И разбира се, да не пропуснем втория сезон на „Домът на дракона“, който НВО обещава да пусне през лятото.
Годината изкушава и с предстоящи заглавия на литературния фронт
В „Knife: Meditations After an Attempted Murder“ Салман Рушди за първи път ще разкаже за нападението с нож, което беше извършено срещу него през август 2022 г. Заглавието на романа се превежда буквално като „Нож: Медитации след опит за убийство“ и ще излезе през април в САЩ. Роденият в Индия британско-американски писател оцеля след нападение, при което загуби зрението на едното си око и вече не може да движи едната си ръка. Опитът за убийство беше извършен по време на литературно четене в Ню Йорк. Авторът сподели, че тази книга е неговият начин да се справи със случилото се и „да отговори на насилието с изкуство“.
След като „Холи“ на Стивън Кинг беше избран за най-добър хорър роман за 2023 г. от читателите на Goodreads,
Кралят на ужасите ще поднесе нови истории на читателите си
През май е планиран да излезе неговият нов сборник с 12 непубликувани досега разказа, озаглавен „You Like It Darker“. Един от тях е история продължение на романа му „Куджо“. В друг разказ, озаглавен „Мечтатели“, мълчалив ветеран от войната във Виетнам отговаря на обява за работа и научава, че има някои кътчета на вселената, които е най-добре да не бъдат изследвани.
Номинирана за награда „Букър“ турско-британската писателка Елиф Шафак също ще издаде нов роман. Към момента подробностите около него са оскъдни. Действието в „There Are Rivers in the Sky“ се развива между XIX век и наши дни. Темите, които авторката засяга, са за любовта и загубата, паметта и заличаването, за болката и изцелението.
Една от най-дългоочакваните автобиографии през 2024 г.
особено за тези, които се интересуват от политика - е тази на бившия канцлер на Германия Ангела Меркел. Неозаглавената й към този момент автобиография ще представи „изключителен, личен поглед върху политическия живот и работата“ на Меркел, посочва нейният издател. Книгата се очаква да излезе през септември.
Почитателите на фентъзи жанра ще могат да прочетат нов самостоятелен роман на Лий Бардуго. „The Familiar“ се развива по време на испанската Златна епоха. Книгата проследява историята на Лусия Котадо, която използва магия в трудната си работа като скулптор. Но когато господарката й открива, че прислужницата й всъщност крие такъв талант, тя се възползва от нейните дарби. Лузия се впуска в свят на ясновидци и алхимици, свещеници и измамници, където границата между магия, наука и измама никога не е ясна.
Най-малко 25 автори участват в написването на „Fourteen Days“ (бук. превод Четинаредесет дни)
като всеки един от тях тайно е създал свой собствен герой в историята. Действието в книгата се развива в Ню Йорк в първите дни от локдауна, наложен заради пандемията от COVID-19. Сюжетът се върти около наематели на жилищна сграда в Манхатън, които започват да се събират на покрива, за да си разказват истории. Главен редактор на романа е Маргарет Атууд, а сред авторите, които участват в този проект, са още Диана Габалдон, Ема Донахю, Джон Гришам, Нора Робъртс, Силвия Дей, Дъглъс Престън, Нийл Геймън, Рейчъл Къшнър и други.