Препятствията през 2023 година пред футболния „Дунав“ не бяха леки - от финансирането, късата скамейка, контузиите, колебливата форма още от февруари до заплахата да се бори за оставане в групата през пролетта. Дублиращият отбор не оправда надеждите - за разлика от юношите до 15 години, единственият светъл лъч в школата. Участието на първия тим в турнира за купата на България срещу „Левски“ бе върхът - като мач, емоции, организация. 500-те зрители средно на двубой в Русе обаче не бяха добър знак за отбор с марка „Дунав“.
 В края на август клубът преживя трагедия с нелепо загиналия на тренировка 11-годишен Венци Георгиев. Това бе голям трус за целия град. В памет на Венци „Дунав“ победи „Беласица“ в Симитли с 1:0, а след само ден елиминира „Кюстендил“ в турнира за купата.
Изминалите 12 месеца бяха тежки основно с финансовите трудности и постоянните контузии. Травмите със сигурност дадоха отражение - и на резултатите, и на класирането. Тогава възникна въпросът каква помощ можеше да се очаква от дублиращия отбор. Той обаче не вдъхна надежди, че може да прелее към първия тим наши момчета, русенци. Освен това класирането на дубъла в Трета лига не показа, че зад този състав стои името „Дунав“. Единствената надежда, че тази младежка формация може да е резерв, бе представянето на вратаря Даниел Николов.
Липсата на стабилен бюджет пролича в селекцията и в трайното незапълване на групата почти за всеки мач. От всички нови футболисти добро впечатление направиха само Раел Лолала и Симеон Вешев. Привличането на Лолала като че ли и задържа „драконите“ над чертата с изпадащи отбори с важните му голове срещу „Монтана“ и „Черноморец“ /Балчик/.
С победата срещу „Струмска слава“ се оформи и обнадеждаваща минисерия от 3 успеха и 3 чисти мрежи. Последвалият тур преди зимната пауза обаче бе погром и неочакван студен душ - 4 мача без отбелязан гол, със 7 допуснати гола и 0 точки!
Въпреки победния си единствен гол Иван Колев остана бледа сянка на онзи играч, когото помним от други отбори. Логично бе сред освободените заедно с Калин Георгиев, Теодор Костов и изненадващо с Раел Лолала /който отказа да поднови договора си/.
За пръв път от доста време „Дунав“ обяви преди първата зимна тренировка три попълнения - Станислав Нечипоренко от Украйна, Димитър Законов и Радослав Апостолов.
Мачът с „Левски“! Подарък от жребия и мач, с който „Дунав“ можеше да израсне като клуб. Последва загуба, но феновете си тръгнаха горди от добрата игра на момчетата. Градският стадион бе осветен от ремонтираните прожектори, агитката даде максимума си, хореографията беше на ниво.
Стара песен на нов глас! 
В началото на есенния полусезон отборът копира едно към едно старта през пролетта. След всяка издънка в Русе следваше успех навън, а победите у дома все се изплъзваха. Първата през пролетта дойде в началото на април срещу „Крумовград“ с 2:1 /след ремита с „Литекс“, „Етър“ и „Созопол“, загуба от „Лудогорец“ II/. Дебютните три точки вкъщи през есента дойдоха едва през октомври след 7 срещи без домакинска радост. 
Поглед върху крайните резултати рисува картината.
* През есента „Дунав“ не вкара нито веднъж 3 гола на свой терен. По-висока резултатност имаше само на мач през пролетта - 4:2 срещу „Миньор“.
* От водеща позиция в резултата през есента „Дунав“ направи 2 ремита, от губеща взе 1 точка.
* Допусна цели 3 загуби с по 3 гола разлика през този полусезон.
* Вкара само 10 шампионатни гола от август до декември. През юли бяха 4.
* Получи 5 червени картона, 3 от които бяха пресилени.
* Голмайстор стана Миро Будинов /4 попадения/, по два имат четирима футболисти.
На финала много от играчите бяха в колеблива форма. Една от причините са контузиите, но другата може да се корени и в тренировъчния процес. 
Интересно например бе да следим титулярния вратар Дамян Дамянов - допусна грешки, но видяхме и мачове, в които „вадеше“ отбора. Все пак бе на добро ниво с 8 срещи без допуснат гол. 
Почти на всеки мач извън Русе имаше дунавски фенове! У дома трябва да са много повече, но това е болезнена тема.
Един от малкото позитивни факти бе изразената официална позиция от ФК „Дунав“ с призив за оставки в БФС. Важен PR ход, който ни постави пред всички други професионални клубове.
Откриването на фен магазина през пролетта бе дългоочаквано събитие. Върху него трябва да се работи усърдно, за да се извлекат повече клубни ползи.

Васил ТОДОРОВ