Старото Родилно, както е известна бившата АГ клиника на Университетска болница „Канев“ на улица „Николаевска“, отива в историята. Новият собственик - „Евробилдинг 3000“ ООД, е решил да събори сградата и да използва терена за изграждане на нещо съвсем ново, научи „Утро“. Успяхме да се свържем с един от собствениците на фирмата - Борислав Борисов, който отказа да обясни какви са бъдещите им планове, тъй като все още били тайна. Според мълвата обаче върху терена ще бъде изграден ритейл парк, подобен на този, който вече е почти готов до „Арена Русе“.
Старото Родилно бе затворено още преди десет години след откриването на новия модерен АГ комплекс в УМБАЛ „Канев“. След два неуспешни опита за продажба сградата бе предложена за трети път на търг през май миналата година. Наддаването бе спечелено от фирма „Евробилдинг 3000“ със седалище в село Ивайло, което на практика е квартал на Пазарджик. За терена от 4145 кв.м плюс четириетажната сграда със застроена площ от 1105 кв.м бяха предложени 2 069 290 лв. без ДДС - доста над началната тръжна цена от 1 326 450 лева. Предварителен договор за продажба на имота бе сключен на 6 юни 2022 г.
Както „Утро“ писа, приключването на сделката се забави първоначално заради обжалване на трети участник - „Тъговска лига“ (собственик на болниците „Сърце и Мозък“). Интерес към имота имаше и от „Лидл“. След отхвърляне на жалбата купувач и продавач странно се разминаваха на два пъти в уговорени предварително срещи при нотариус, за да извършат прехвърлянето. „Евробилдинг 3000“ дори води дело, за да бъде признат предварителният договор за окончателен, но в крайна сметка между двете страни бе постигнато споразумение и сделката бе завършена през пролетта на 2023 г.
„Евробилдинг 3000“ ООД е с основен предмет на дейност търговия на едро с кафе, чай, какао и подправки. Собственост е на Борислав Борисов и Веселин Стоев, а оборотът й за 2022 г. е 2,5 млн. лева. Започналото на 3 януари разрушаване на сградата се извършва от русенската фирма „Дани Раз“ ЕООД и трябва да приключи на 3 април.