15 ще са смелчаците тази година, които ще се пробват да извадят кръста от водите на Дунав на Богоявление. Победителят ще получи парична награда от кмета Пенчо Милков и икона на св. Ботородица от областния управител Данаил Ковачев. Мераклиите да опитат късмета си могат да се запишат в храм „Св. Троица“ на 2 и 3 януари от 10 до 17 ч.
Преди традиционното хвърляне на кръста в река Дунав големият християнски празник ще започне със света литургия в катедралния храм „Св. Троица“, откъдето в 11 ч ще тръгне литийно шествие към понтона под хотел „Рига“. Там под звуците на маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър, свещеници от Русенската Света митрополия ще извършат тържествен водосвет и ще благословят бойните знамена на почетната рота на Русенския гарнизон. В празника ще участва и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.
Хвърлянето на кръста е в 11.30 ч, за сигурността и здравето на участниците в ритуала ще се грижат медицински екип от УМБАЛ „Медика Русе“ и доброволци от БЧК - Русе.