Русе се конкурира със Стара Загора за огромна инвестиция за над 600 милиона евро, съобщи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.
Компанията, която оглежда двата региона, е от Западна Европа и работи в областта на производството на критични компоненти за автомобилната индустрия.
По думите на министъра това е един от основните трендове в Европа и е свързан с развитието на електрическите автономни автомобили, а България се позиционира в този сектор с тенденцията, според „Аутомотив Клъстер България“, през следващата година приносът му в националната икономика да е между 10 и 12% от БВП.
Русе е в добра позиция за привличането на нова компания от автомобилната индустрия - в града успешно работят и се развиват няколко такива. Освен очевидните си логистични предимства градът може да предложи подходящи терени и най-важното - квалифицирани кадри благодарение на техническите специалности в Русенския университет. Дали новото производство ще дойде тук, ще стане ясно в началото на 2024 година, но конкретен срок министър Богдан Богданов не посочи.