„20 години минаха вече, като се обърна, сякаш беше вчера. Болката е същата, годините са много, но минаха за миг. Няма да забрави казаното от един негов колега, когато се завърна от Ирак и заедно дойдохме на гроба на сина ми, а именно, че сестра му е загубила един брат, но е спечелила още 20. Те наистина през годините го доказаха, че са мои синове и нейни братя“. Това каза Иванка Петрова, майка на офицерски кандидат Антон Петров, който на 27 декември 2003 година загина по време на самоубийствен атентат с натъпкан с експлозиви камион в българската база „Индия“ в Кербала. Живота си при това нападение загубиха още майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерският кандидат Иван Инджов и мерачът Свилен Киров. Всички те бяха в състава на българската част от коалиционните сили, разположени в Ирак.
Оттогава всяка година на 27 декември на гроба на Антон Петров в Русе се събират бойци от Съвместното командване на специалните операции /СКСО/. Неизменно сред тях е командирът на формированието генерал-майор Явор Матеев. Тази година в знак на почит глава пред гроба на офицерския кандидат сведоха още кметът на Русе Пенчо Милков, областният управител Данаил Ковачев, секретарят по сигурност и отбрана на президента Румен Радев и бивш служебен министър на отбраната Димитър Стоянов, командирът на гарнизона и началник на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, началникът на Военно окръжие I степен - Русе полковник Васил Петров и близки на семейство Петрови. Възпоменателната церемония беше съпроводена от едноминутно мълчание и пет залпа в памет на Антон и останалите жертви в база „Индия“.
„20 години минават като един миг, но и много тежко и трудно, особено всеки път, когато се замислим и спомним за неговото дело, и всеки път, когато заставаме пред неговия гроб. Точно преди 20 години съдбата и обстоятелствата ни отнеха офицерски кандидат Петров и още четирима негови другари, на които ние и днес, и в утрешния ден ще отдадем заслужена почит и уважение - доблестни войни на България, изпълнили своя дълг пред отечеството. Нека всички знаят и помнят, че тези наши другари загинаха, изпълнявайки най-върховен дълг, който всеки българин може да изпълни - дългът да служат на отечеството си и Българската армия“, каза генерал-майор Явор Матеев.
„Терористичният акт беляза живота на цялото семейство на Антон, на близките и приятелите му. 20 години живеем само със спомените за него, като стойностен млад човек, доблестен воин, отдаден на дълга и честта, истински приятел. Той е жив за всеки един от нас, благодарни сме за жестовете на незабрава на неговата памет, за подкрепата и съпричастността“, каза от името на роднините на Антон Петров Нели Станчева.
Семейството получи възпоменателни адреси от президента Румен Радев и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.