Възможностите за максимално оптимизиране организацията на контрола в района на Дунав мост на лекия и товарния трафик и скъсяване на времето за изчакване на границата обсъдиха областният управител Данаил Ковачев и префектът на Гюргево Флорентина Станкулеску.
Ковачев поиска от румънските власти да осигурят 24-часово функциониране и на четирите кантара за претегляне на влизащите през границата камиони и посочи, че в Русе е създадена подобна организация.
От румънска страна дойде предложение за разглеждане на възможностите таксата за преминаване на моста да може да се заплаща и онлайн. Целта е служителите, които събират таксата на румънска територия, да могат да се насочват към дейността по измерване теглото на камионите и обслужването им.
Обсъдено беше и почистването на Дунав мост при снеговалеж, което тази зима е ангажимент на нашата страна. Дейностите против заледяване на пътната настилка на моста ще се извършват както от България, така и от Румъния в прилежащите им пътни участъци. При издаване на предупреждение за оранжев или червен код институциите от Русе и Гюргево ще се уведомяват взаимно в рамките на максимум 30 минути, а в случай на обявен жълт код максималното време за реакция ще бъде два астрономически часа. При необходимост ще се създава организация за спиране на автомобилите в близки населени места или съседни области от двете страни на Дунав, за да се избегне създаването на колони от леки и товарни автомобили.