56 проекта на осемте общини от областта на стойност почти 110 милиона лева включва гласуваният вече държавен бюджет на България за 2024 г. Такъв ресурс в размер на 1 млрд. лева за общините се включва за първи път в разчетите и е важна стъпка за децентрализиране на държавните финанси. Общинските съвети и кметовете получават още един, и то много сериозен инструмент, с който да подобрят условията за живот по места. И предстои да видим как те ще се възползват от него, защото времето за подготовка беше кратко и с какви проекти за колко пари да се кандидатства се уточняваше до последния момент. 
Сред най-активно лобиралите за проектите от областта е депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров, който беше сред най-активните при обсъждането и приемането на бюджет 2024.  
Вписването на проекта в закона за държавния бюджет е много важно, но финансирането зависи и от местните администрации. Включването в списъка ставаше само с наличието на идеен проект, което обаче няма да е достатъчно. Първи пари ще получат тези, които представят максимално бързо проектите си и успеят да ги защитят, с други думи - важен е административният капацитет на всяка община. Тези, които не се справят достатъчно добре, ще се наредят на опашката. За да се придвижат максимално напред проектите, са нужни изготвени инвестиционни проекти, издадено разрешително за строеж, а вероятно и стартирана процедура за възлагане на обществена поръчка. 
От 56-те вписани в закона проекти най-мащабните са за реконструкция и рехабилитация на общински пътища, вероятно защото такива проекти се правят лесно и гълтат много средства, а и понеже наистина нямаше много време, за да се подготви нещо по-специално. Но от подобряване на пътищата определено има нужда, така че по-специалните проекти ще останат за догодина (ако практиката такива да се финансират от държавния бюджет се запази). 
Русе
Община Русе е подала 17 проекта за общо 53,727 млн. лева. Сумата надхвърля рамката от 50 млн. лева, определена за община от нейния ранг, но някои от проектите няма да завършат през следващата година, така че част от финансирането ще се чака през 2025 г. 
Най-големият проект на стойност 18,93 млн. лева е за реконструкция на бул.“Васил Левски“ в участъка от кръговото кръстовище с ул.“Филип Станиславов“ до кръстовището с бул.“Гоце Делчев“.
Над 7 млн. лева са предвидени за пътя Червена вода - Николово, а 5,6 млн. за общински път, обслужващ кварталите Средна кула, Долапите и село Басарбово.
7,3 млн. лева ще струва преустройството и реконструкцията на Художествената галерия, половината от които ще се усвоят през 2025 г.
Останалите проекти са за водопровод от к.157 до ул.“Зора“, кв. Средна кула (2,1 млн. лева); административна сграда на ул.“Олимпи Панов“ 6 (1,57 млн. лева); колектор „България“ (1,5 млн. лева); изграждане на улица „Слатинска“ в Индустриален парк (1,06 млн. лева); изграждане на кръгово кръстовище между ул. „Шипка“ и бул.“Цар Освободител“ (975 хил.лв.); Изграждане на кръгово кръстовище между бул.“Съединение“ и бул.“Цар Освободител“ (975 хил.лв.); изпълнение на мерки за енергийна ефективност и ремонт на спортен комплекс „Ялта“ (2,67 млн.лв.); изготвяне на ПУП за местност хижа „Приста“ (750 хил.лв.); ремонт на спортен комплекс „Локомотив“ (855 хил. лв.); изграждане на спортно-развлекателен комплекс под Вития мост на бул.“Придунавски“; озеленяване на бул.“Придунавски“ (128 хил. лв.); канал по ул.“Околчица“ от ул.“Байкал“ до ул.“Чипровци“ (140 хил.лв.).
Борово
Община Борово предвижда да похарчи 2,6 млн. лева за реконструкция и рехабилитация на участък от пътя Тръстеник-Екзарх Йосиф.
2,5 млн. лева се искат за ремонт и смяна на предназначението на бившата Работническа поликлиника на Център за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания, Общностен център за ранно детско развитие, Домашен патронаж и гаражен комплекс.
1,5 млн. лв. ще отидат за възстановяване на асфалтовата настилка в Борово, а 1,09 млн. - за енергийна ефективност на сградата на общинската администрация.
Бяла
Община Бяла има проект за 3,5 млн. лева за реконструкция на общински път.
За реконструкция на водопроводна мрежа в Босилковци са предвидени 1,2 млн. лева, а за реновиране и изграждане на нови подпорни стени по река Беленска, възстановяване основи на мостове, почистване и облагородяване на поречието - 1,15 млн. лева.
Ветово
Община Ветово иска над 5,6 млн. лева за рехабилитация и реконструкция на ул.“Съединение“ в общинския център.
Подадени са два проекта за общо 3,5 млн. лева за почистване коритото на река Бели Лом при Кривня и Писанец.
350 хил.лева ще струва основният ремонт на съществуващо спортно игрище в Сеново.
Две могили
Община Две могили е подала 13 проекта за над 3 млн. лева, всичките за пътни ремонти.
Предвижда се рехабилитация на общински път до Баниска и реконструкция на улици в Две могили и Батишница.
Иваново
Община Иваново иска близо 3,8 млн. лева за реконструкция и рехабилитация на водопрородната мрежа в Щръклево.
Останалите проекти са за пътища - 3,66 млн. лева за Пиргово - Мечка и 2,51 млн. лева за общинския път до Красен. 
Сливо поле
Обшина Сливо поле има 3 проекта за 7,56 млн. лева, всичките за пътища.
Ще бъдат ремонтирани пътищата Борисово - Черешово до границата на общината по пътя за Кубрат, Малко Враново - Голямо Враново и Русе - Бръшлен.
Ценово
Община Ценово е единствената без проекти за ремонт на пътища.
Близо 2 млн. лева са предвидени за Информационен и обучителен център в Ценово.
Другите два проекта за по 337,1 хил. лева са за изграждане на две игрища за мини футбол в Белцов и Кривина.