Област Русе подобрява оценките си по отношение на инвестициите и усвояването на европейски средства, но пазарът на труда се влошава поради застаряването на населението. По доходи и стандарт на живот Русе остава на миналогодишното средно ниво. Това показват резултатите от ежегодното изследване „Регионални профили“ на Института за пазарна икономика (ИПИ). 
Скок нагоре от средно до много добро отбелязва образованието благодарение на високия дял деца в детските градини и ръста на записалите се в V-VII клас, макар оценките на седмокласниците и абитуриентите да са под средните за страната. Подобрение се отчита в сектора на сигурността, където броят на престъпленията е сравнително нисък, а разкриваемостта им е над средната в страната. 
Нивото на местните данъци и работата на администрацията се оценяват като добри, но се запазват лошите оценки по отношение на здравеопазването и околната среда, влошаване се отчита в сферата на културата и туризма. 
С някои от констатациите мнозина русенци вероятно няма да се съгласят. ИПИ базира оценките си на сравними данни от националната статистика, които са обективни, но съвсем не описват изчерпателно всяка една от сферите на икономическо и социално развитие. Оценката за околна среда например се формира от показатели за обема и дела за рециклиране на битовите отпадъци, достъпа до канализация и инсталирани ВЕИ мощности, но не и от качеството на въздуха, което вероятно би имало най-голямо значение за живeeщите в град Русе.
Оценката на развитие на различните сектори е в брой звезди.

ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

Пазар на труда ****
Делът на трудоспособното население в областта намалява и достига 57,2% (при 58,5% в страната). Икономическата активност нараства леко и продължава да е по-висока от средната за страната - 75,0% в областта при 73,6%. Това увеличение е съпроводено от ръст и на заетостта, и на безработицата, но и двата показателя са сравнително благоприятни. Коефициентът на заетост е 72,3% и е по-висок от средния (70,4%), а този на безработицата - 5,6% (при 5,2% в страната).
Русе е и сред областите с най-високообразована работна сила. Делът на висшистите сред населението на 25-64 години е третият най-висок в страната (след този в столицата и в област Варна), въпреки че през 2022 г. се свива леко до 29,0%. Делът на хората с основно и по-ниско образование пък е 11,1% (при 16,0% в страната).
Предизвикателство пред местния пазар на труда остава застаряването на населението. Коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на 15-19 години към това на 60-64 години е 57,3% (при 65,7% в страната). Това означава, че на всеки 100 души, на които им предстои излизане от пазара на труда, съответстват 57 младежи, които ще се влеят в работната сила.
Инвестиции и бизнес ****
Инвестиционната активност в област Русе се приближава до средната за страната. Броят на предприятията е 55 на хиляда души от населението (при 60 на хиляда души в страната). Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи продължават да нарастват и достигат 2,7 хил. лв. на човек. Преките чуждестранни инвестиции се увеличават до 2,2 хил. евро на човек. Стойността на произведената продукция на човек от населението също бележи ръст и остава сравнително висока - 32,1 хил. лева.
Усвоените европейски средства в областта се повишават значително и за първи път изпреварват средните за страната на човек от населението. Към 30 юни 2023 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми е 2862 лв. на човек (при 2836 лв. на човек в страната). В рамките на областта най-много европейски средства усвоява община Бяла.
Инфраструктура *****
Русе е областта с най-висока гъстота на железопътната мрежа в страната. Гъстотата на пътната мрежа и делът на автомагистралите и първокласните пътища също са по-високи от средните. Качеството на пътищата рязко се подобрява и през 2022 г. 47,2% от пътната настилка е в добро състояние (при 41,1% в страната).
Достъпът на домакинствата до интернет продължава да нараства и остава над средния за страната дял с 88,8% в областта при 87,3% в страната.
Местни данъци ****
Усредненият размер на местните данъци в общините от област Русе е близък до средните нива в страната. От разглежданите данъци единствено при ставката върху прехвърлянето на собственост разликата е значителна, като в общините в област Русе тя е по-ниска. Данъкът върху търговията на дребно пък е по-висок, но разликата със средните нива е малка.
В рамките на областта най-високи са средните нива на ставките в община Русе, а най-ниски - в общините Ценово, Сливо поле, Ветово.
Администрация ****
Самооценките на общините от областта за развитието на електронното правителство се запазват същите и през 2023 г. и все още не достигат средната за страната стойност. Високи обаче остават самооценките за предоставянето на административни услуги на „едно гише“.
Рейтингът за активна прозрачност на органите на местното самоуправление в областта малко се увеличава и отново е над средния за страната.
Делът на собствените от общите приходи в общините от областта намалява и е под средния (26,5% в областта при 29,0% в страната), но покритието на общинските разходи с местни приходи е високо (101,7% в областта при 84,2% в страната).

СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ

Образование ****
Делът на децата в детските градини в областта нараства и е по-голям от средния. Сравнително висок е и коефициентът на записване на населението в V-VII клас през 2022 година. Той нараства до 92,4% (при 90,7% средно за страната). Делът на второгодниците пък е над двойно по-нисък от средния за страната. Съответствието между професионалното образование и профила на икономиката е сравнително високо най-вече заради високия брой учащи и заети в секторите на преработващата промишленост и на транспорта.
Представянето на учениците от областта се приближава до средното за страната и през 2023 година. Резултатите от националното външно оценяване по математика след VII клас се понижават, макар и с малко, до 35,6 т. (при 35,3 т. в страната). Средният успех на матурата по български език и литература е „Добър“ 3,82 (при „Добър“ 3,93 в страната), а делът на слабите оценки - 17,5% (при 17,9% в страната).
Броят на студентите е 28,2 на хиляда души от населението (при 33,2 на хиляда души в страната).
Здравеопазване **
Здравеопазването в област Русе продължава да страда от липса на общопрактикуващи лекари. Един местен общопрактикуващ лекар се грижи средно за 2170 души от населението (при 1678 души на лекар в страната). Броят на лекарите специалисти обаче е близък до средния в страната.
През последните години се наблюдава увеличаване на относителния брой на леглата в многопрофилните болници на територията на областта, които достигат 6,2 на хиляда души (при 5,9 на хиляда души в страната) през 2022 година. Броят на преминалите за лечение болни през тях е по-висок от средния - 269 на хиляда души от населението при 235 на хиляда души за страната.
Средната продължителност на живота в областта е близка до средната, но коефициентът на детска смъртност нараства и е сравнително висок. Делът на здравноосигурените е над средния за страната.
Ред и сигурност ****
Натовареността на наказателните съдии в област Русе е близка до средната в страната, но правораздаването е по-бързо. Един местен съдия разглежда средно по 10,2 дела месечно (при 10,1 дела на съдия в страната). Делът на приключилите в 3-месечен срок дела е 90% (при 89% в страната), а на висящите - 8% (при 12% в страната).
Броят на престъпленията нараства, но остава сравнително нисък, а разкриваемостта им е над средната за страната. През 2022 г. регистрираните престъпления срещу личността и собствеността са 9,3 на хиляда души от населението при 11,6 на хиляда души в страната. Разкриваемостта пък нараства до 53% (при 49% в страната).
Околна среда **
Обемът на образуваните битови отпадъци в областта е близък да средния за страната (442 кг на човек годишно при 445 кг в страната), а делът на предадените за третиране и рециклиране отпадъци нараства, но остава нисък - 68% при 74% в страната през 2021 година.
Делът на населението с достъп до обществена канализация продължава да е сравнително ограничен - 67,3% (при 74,8% в страната), но цялата мрежа е свързана с пречиствателни станции за отпадъчни води (при 66,8% в страната).
Делът на горската територия е сравнително нисък (15% при 33% в страната), а на нарушената - по-висок (0,53% при 0,43% в страната).
Инсталираните ВЕИ мощности в областта са изключително малко - 0,16 kW на човек (при 0,85 kW на човек в страната).
Култура и туризъм ***
Русе е сред областите със сравнително интензивен културен живот. Посещенията в кината достигат 688 на хиляда души (при 590 на хиляда души в страната). Посещенията в местните театри и музеи също нарастват значително. Посещенията в библиотеките са 440 на хиляда души (при 584 на хиляда души в страната).
Туристическият сектор не е силно застъпен в областта. Броят на леглата в местата за настаняване е 13 на хиляда души (при 55 на хиляда души в страната). Реализираните нощувки също са сравнително малко - 909 на хиляда души в областта (при 3739 на хиляда души в страната), въпреки че нарастват с 46% в сравнение с предходната година. Делът на наетите в сектора на културата, спорта и развлеченията е двойно по-нисък от средния за страната.