Общинските съветници няма да получават възнаграждение за участието си в заседания на Общинския съвет и неговите комисии, ако не са гласували поне по 2/3 от точките в дневния ред. Това е едно от предложенията за промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, който ще бъде гласуван на насрочената за 5 декември сесия. Според временната комисия за изготвянето му, председателствана от Рена Стефанова, е необосновано получаване на възнаграждение в случаите, в които общинският съветник без основателна причина не упражнява правото си на глас. 
Предлага се да отпадне възможността кметът на общината или общински съветник да могат да предлагат за включване на въпроси в дневния ред извънредно при общата формулировка „други обществено значими въпроси“. Изключения от правилото проекти за решения да се внасят в срок не по-малко от 16 дни преди заседанието може да има само при настъпването на непредвидими обстоятелства - природни бедствия, промишлени аварии със значителни щети, обществени, социални проблеми, които изискват спешно вземане на решение или когато трябва да се спази срок, който не позволява прилагането на установената процедура.
Предлага се изказванията на кмет или на посочен от него представител на общинска администрация, на кметовете на кметства и кметските наместници да бъдат ограничени в рамките на 5 минути. Към момента такава регламентация липсва, но според комисията е необходима за равнопоставеност на всички субекти.