„Здравейте, аз се казвам Виктор и ви се обаждам във връзка с вашата кандидатура за колцентъра в София“. Приятният мъжки глас се настанява в ухото ти, ако отговориш на непознатия номер +359 88 327 0543. Разговорът продължава по следния сценарий:
„Но аз не съм кандидатствала за никакъв колцентър! Имате грешка“.
„Не сте ли от София?“.
„Не, от Русе съм“.
Виктор се извинява културно и прекъсва разговора.
Познато ли ви е? Разликата е, че преди разговаряхте с Наталия, която се интересуваше дали сте доволни от покупката си/?!/. Чатботът Наталия, който през юни по същия начин събираше данни за местоположението на избрани на незнаен принцип хора. Когато дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП започна проверка, Наталия изчезна. А от А1 признаха, че поръчката е на техен бизнесклиент. Експерти предположиха, че зад Наталия вероятно стоят колцентър и поръчител на задачата, а целта е да бъде създадена база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера. И след това информацията да бъде продадена.
Сега се появи Виктор и от няколко дни звъни на русенски номера все с въпроса за колцентъра. Много е вероятно това също да е чатбот. Така че е излишно да спорите с него. Просто затворете телефона или по-добре не вдигайте на непознати номера, ако не очаквате конкретно позвъняване.