Русенската фирма „Ел“ ЕООД остава единственият кандидат по двете обявени от община Русе поръчки за подмяна на осветлението в града, които да намалят милионните разходи за електричество, научи „Утро“. Офертите са отворени на 14 август.
„Ел“ ЕООД и пловдивската „Сейф Парт“ ЕООД подадоха оферти за мегапоръчката на стойност над 1,18 млн. лева с ДДС за подмяна на осветлението в русенските квартали „Дружба“ и „Чародейка“. До етап отваряне на ценово предложение е допусната само русенската фирма, която предлага обща цена 947 034,17 лева или 1 136 441 лева с ДДС. На подмяна подлежат 2799 осветители, монтирани на 2581 стълба за улично осветление по бул. „Хр.Ботев“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Васил Левски“, бул.“Липник“ , бул „Тутракан“, ул. „Плиска“, „Доростол“. Конвенционалните натриеви лампи с мощност от 50 до 250 W без индивидуална компенсация на реактивните товари ще бъдат заменени със светодиодни осветители с адекватна оптична система, степен на защита и клас по електробезопасност, енергоефективни светлинни източници и пусково-регулиращи апарати, които да са защитени от вандалски прояви.  
По другата поръчка за проектиране, доставка и внедряване на система за външно изкуствено осветление на град Русе, включително кв. Средна кула и Долапите, чрез договор с гарантиран резултат (ЕСКО) единствен кандидат бе консорциум „ДТ - Смарт лайтинг“, в което участват „Ел“ ЕООД и „Новател“ ЕООД. При прогнозна стойност от  1 693 974,79 лева без ДДС офертата е за 1 681 156,17 лева или 017 387,40 лева с ДДС.
Договорът по тази поръчка е с гарантиран резултат (ЕСКО), което означава, че изпълнителят ще направи модернизацията на осветлението за своя сметка и ще гарантира намаление на потреблението на електроенергия до някакво ниво. Направените икономии ще позволят на Общината да заплаща договорената сума на вноски в следващите няколко години. В случай че гарантираното намаление на потреблението не бъде достигнато, изпълнителят дължи неустойки.
Модернизацията на уличното осветление на територията на Русе включва подмяна на 4418 броя улични осветители с нови енергийно-ефективни светодиодни осветители, което включва преобразуване на 1393 броя светлоизточници на паркови осветителни тела за работа с 21,5 W светодиодни лампи и 20 броя насочени осветители тип прожектор. 
През последните 2 години потреблението на ток на Община Русе е почти еднакво в размер на около 4 700 000 kWh, от които 3,3 млн. kWh за осветлението на град Русе. Разходите се различават поради разликата в цените на свободния пазар, като през 2021 година средната цена достига 0.344 лв./kWh. Което прави разходи за ток от 1,6 млн. лева годишно.