„За първи път регатата ТИД няма да спре в Русе, организаторите ни шамаросаха заради проявена немарливост. Никога не е било това, винаги участниците са имали почивен ден в Русе и после са продължавали надолу към Силистра“. Това каза за „Утро“ с искрено възмущение Кристиан Томов, дългогодишен оператор в ТВЦ - Русе и запален участник в най-голямата в света туристическа гребна регата ТИД /TID Tour International Danubien/.
Неприятната изненада станала ясна от новото разпределение на спирките по българския бряг на Дунав. Оказало се, че вместо в Русе на 22 август лодките ще акостират при Стълпище, а на другия ден ще продължат към Ряхово.
„И това е така, защото няма как да акостират на този бетониран кей, т.нар. яхтено пристанище е само камъни и бетон, там и яхти не могат да спрат. Едно време имаше Конски плаж, лодките акостираха там, участниците излизаха в центъра на града - да го разгледат, да си напазаруват. Миналата година ги посрещнахме при яхт клуба около входа на лимана, в калта изтегляха лодки и разпъваха палатки. Останаха много недоволни. Тази година вместо мястото да е облагородено и да посрещне регатата, то обрасло с треви и храсти по един метър. Затова сега получихме шамар - заради тази немарливост“, обяснява Кристиан Томов.
Обидно му е и му е болно, че една хубава традиция е напът да бъде зачеркната, ако не се вземат мерки и за догодина не се помисли отрано къде да се създадат подходящите условия за бивак на участниците в регатата. Защото тя е едно от престижните международни събития в Русе, за което се пише и разказва в страните по поречието на Дунав, включително и за Малката Виена на българския бряг.
Кристиан Томов няма да пропусне регатата и тази година. Утре заедно с приятели заминава за Видин, където с три лодки ще се присъединят към речния керван, ще минат покрай Русе и ще продължат към Силистра. Там на 27 август ще бъде финалът на 66-ото издание на най-големия воден поход, който за първи път в своята история ще пропусне Русе като спирка.