„В тишината си ти“ е заглавието на дебютната стихосбирка на художничката Славена Николова.
„Ще ти позволя / да ме докоснеш / с думи, /ако душите ни се слеят, / телата ни ще ги последват“, пише в поетичната си книга авторката, а издателите й от „Труд“ казват, че в стиховете си тя изразява себе си, своята искреност и чувственост. По думите им, поезията на Николова е лека, ненатрапчива и много ефирна. „В тишината си ти“ е част от поредицата с български съвременни автори на издателската къща - „Alter Ego“.
Славена Николова-Тиксо е родена на 25 януари 1988 г. в Русе. През 2012 г. завършва магистърска степен в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ специалност „Опазване на околната среда“. През 2018 г. завършва магистърска програма „Живопис“ в Нов български университет, в класа на проф. Николай Майсторов. Николова има две самостоятелни изложби и участия в различни групови експозиции и конкурси. Сред тях са „Път на младите“ в Пловдив (2019), почетна грамота за участие в конкурса на „Граждански будилник“ (2020), младежка изложба „Продължавай/ Gо Ahead“, организирана от Съюза на българските художници (СБХ) във Велико Търново (2021), второ място в конкурс за рисунка „Smart city“, посветен на Нощ на учените и организиран от Тракийския университет в Стара Загора (2022).
Освен че рисува, от 2020 г. Славена Николова се насочва и към писането. Със свои стихотворения участва в списание „Дерзай“, в сборника „Защо пиша това писмо?“ на издателство „Многоточие“, „Нарисувай ми любов и вино-6“ от издателство „Лунна светлина-13“. От тази година авторката посещава клуб по творческо писане в Нов български университет.