Какви възможности има министерството на културата да съдейства за осигуряване на финансиране на най-спешните ремонти на читалище „Анжела Чакърян“? Такъв въпрос задава на министъра на културата Кръстю Кръстев русенският депутат Мартин Димитров. Читалището е в окаяно състояние, покривът му тече и има спешна нужда от ремонт, посочва той.
Сградата на читалището е известна като арменския клуб „Ереван“ (бивша къща на Саркис Куюмджиян) и е архитектурно-строителен паметник на културата с категория „ансамблово значение“. През 1995 г. е обявена за паметник на културата с добавен вид - художествен, като категорията му е повишена в „местно значение“.
Както става ясно от отговора на министър Кръстев, министерството ежегодно предоставя финансови средства при възникнала спешна необходимост, когато е налице застрашеност за недвижима културна ценност. За 2023 г. обаче програмата все още не е обявена.
За обновяване и ремонтни дейности на своя сграден фонд читалището може да се възползва и от Оперативна програма „Развитие на регионите“.