Русенският окръжен съд възобнови производството по несъстоятелност на „Русенска корабостроителница Запад“, научи „Утро“. То бе спряно след уведомление от синдика Мариян Нейков, че корабната дължи вече близо 600 хил. лева за охрана, касата на дружеството е почти празна, а кредиторите не изпълняват разпореждането на съда да осигурят финансови средства за разноски в производството.
Главен кредитор на Корабната е столичната фирма „Инфра Експерт“ АД, която през декември 2021 г. закупи дълга за над 58,5 млн. лева към Корпоративна търговска банка, заплащайки за него 4 пъти по-ниска сума - 13 433 600 лева или едва по 23 стотинки за всеки лев.   

След като се ослушва повече от година за съдебното разпореждане да осигури пари за производството, тя все пак е превела исканите 200 хиляди лева. Тази сума обаче ще покрие около една трета от задълженията към охранителната фирма, чиито по-нататъшни ангажименти към опазване на имота и машините в него бяха под въпрос. 
Корабната се охранява от фирма „Багатур груп“ ЕООД, задълженията към която по издадените между 1 септември 2021 г. до 31 март 2023 г. фактури са в размер на 590 068,95 лева. 
Очакванията бяха, че новият кредитор като частна фирма, за която е нормално като добър стопанин да се грижи за всеки вложен лев, да предприеме бързи действия, с които да оправдае сериозната си инвестиция. Корабната обаче така и не отвори врати и продажбата или отдаването й под наем не се чува нищо.