В района на старото русенско сметище - нищо ново. Както всяка година юлските горещини събудиха опасното наследство на отдавна фалираната /няма грешка, това е думата/ нефтопреработвателна рафинерия „Леон Таджер“ - изливаният в продължение на десетилетия в ями на сметището гудрон.
„Чувстваме се като в Саудитска Арабия, само дето от недрата на земята не извира петрол, а изтича гудрон“, опитват се да се шегуват русенци, които живеят и работят в района.
Вчера там отново се стелеше задушлива миризма на нефтопродукти, а склонът на бившето депо беше оцветен в черно от получилите се пробиви от гудроновите ями.
Очакваше се след рекултивирането на депото остатъчният продукт от масла и битум, който представлява силно миришеща и неподлежаща на рециклиране маса да бъде решен. Той обаче продължава да напомня за себе си, макар и с по-малка интензивност.
Хората в района разказват, че от 2015 г. всяко лято се сблъскват с миризмите и разливите. За разлика от сега, през 2015 г. не е имало изградена канавка и дренажна система, която да поема разтеклата се маса, а всичко се е изливало на пътя и се е стичало надолу. Те все още си спомнят за коли, които са затънали и залепнали в субстанцията. Разказаха и за случай, когато се е наложило пожарната да прави спасителна акция, за да извади възрастна жена. Тя се е опитала да спаси теле, попаднало в гудрона, но самата тя е затънала до кръста и пожарникарите е трябвало да я извадят.
Тази година пробойните са видими на три различни места през около 30-50 метра едно от друго, а самата гудронова река се стича към близката автоморга и е приблизително около 30 метра. Гудронът все още продължава да избива, но за разлика от миналата година, когато е направено отново укрепване, бандажиране и затрупване със земна маса, този път е избил в основата на склона. Поради свличане на пръст има разместени бетонни плочи от самия улей и оттам е основният разлив.
Това, което институциите могат да направят, е да се обърнат към фирмата изпълнител. Както всяка година, оттам се очаква да изпратят техника и хора, които в сутрешните часове, когато температурите са по-ниски и гудронът е по-твърд, да го изгребат.