23 картини на добре познатата за русенската аудитория гюргевска художничка Петра Шербанеску разказват за някои от най-съкровените и неподвластни на времето емоции и преживявания на женската душа. Изложбата на Шербанеску под надслов „Състояние“ бе открита днес в Екомузея в Русе и ще може да бъде разгледана до средата на януари следващата година.

Изложбата бе организирана от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, директора на Регионалния исторически музей в Русе проф. д-р Николай Ненов и неговия екип, както и ръководството и служителите в Окръжния център за консервация и съхранение на народните обичаи и традиции в Гюргево.

Домакин на събитието, посветено на Националния празник на Румъния – 1-и декември, бе проф. Николай Ненов. Той благодари на художничката за доверието и призова всички да се зарадват на експозицията.

Куратор на изложбата бе директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова. Тя коментира, че женските образи, представени в изложбата, са подчертано стилизирани, декоративни и имат изчистена графична линия на формата. „На всяко състояние и настроение на жената отговаря и съответната цветова гама. Петра успява да създаде вълшебна изтънчена красота с изящна грация и елегантност. Успява да въплъти някой изчезващ момент, като лек наклон на главата към рамо, бърз поглед изпод миглите или пък една незабележима усмивка на лицето. Нейните героини са леки и непринудени. Тя ни препраща към епоха Бел Епок“, категорична бе Великова.

Петра Шербанесу завършва Факултета за пластични изкуства на Националния институт „Н. Григореску”. Над 26 години работи като уредник по проблемите на изкуството в Окръжен музей „Теохари Антонеску” – Гюргево. Учителка е по рисуване към Народно училище за изкуства и занаяти – Гюргево и Културен център „Йон Виня”, където работи и в момента. Председател е на Съюза на румънските художници, филиал Гюргево. Петра е участвала в близо 60 групови изложби и 8 индивидуални в Румъния и в чужбина. Нейни картини са част от частни колекции в редица държави от цял свят.

Преди няколко години картините на Петра Шербанеску бяха представени в София със съдействието на Асоциация „Еврорегион Данубиус” и Румънското посолство в София.

Сред гостите на събитието бяха още представители на редица културни институции от двете страни на река Дунав.