По 1000 лева глоба ще платят двама бракониери и ще се разделят с любимото си хоби за 6 месеца. Това реши Райнният съд, който призна за виновни П.К. и С.Т. от кубратското село Севар за незаконен отстрел на диво прасе.
П.К. и С.Т., заедно с други двама приятели и съселяни имали разрешителни за ловни оръжия, но не и такива за лов на едър дивеч. На 24 ноември миналата година малко преди полунощ четиримата били в землището на село Черешово с лек автомобил „Мерцедес“, в който имало три карабини, боеприпаси за тях и други ловни приспособления. Забелязали дива свиня, последвали я и П.К. и С.Т. я простреляли с три куршума. Впоследствие е установено, че смъртоносното олово е поразило около 4-годишна женска свиня с тегло 116 килограма.
Трофеят бил натоварен в багажника на колата, оръжията били почистени групата тръгнала към Севар, но малко след 23 часа автомобилът бил спрян за проверка и полицаите от районноту управление в Сливо поле видели карабините, които по закон не може да се превозват сглобени и готови за стрелба. Следите от кръв по капака на багажника допълнително изяснили картината, а детайлите били сглобени от повиканата оперативна група на МВР.
П.К. и С.Т. били привлечени към наказателна отговорност, но по време на делото са освободени от такава и да получили административни наказания, които могат да се обжалват от тях или да се протестират от прокуратурата в 15-дневен срок.