Д-р Анна Ленкова завършва медицина в Медицински университет във Варна през 2012 година. Пет години по-късно придобива специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“. Д-р Ленкова работи в Медицински център „Медика Експерт“ и Специализирана болница за активно лечение по физикална и рехабилитационна медицина „Медика“. Има интереси в областта на източната медицина и лечение.

- Д-р Ленкова каква е разликата между изкуствените и естествените физикални фактори?
- Изкуствените физикални фактори са ултравиолетови лъчи, солукс, електротерапия, изкуствени вани и други, а естествените фактори са слънце, вода, въздух, кал и движение. Физиотерапията има за цел чрез комбиниране на двата метода да подобри увредени функционални активности, движението в ставите, изпълнение на ежедневните дейности и професионални задължения след травми и заболявания вследствие на различни причини.
- Нека се спрем на естествените физикални фактори и методи. Какви видове са те и какво е тяхното приложение?
- Първият и може би най-важен физикален метод за лечение е кинезитерапията. Тя използва различните форми на движението и двигателната активност за постигане на пълно функционално възстановяване на болния. В основата на това лечение лежат
физическите упражненията и масаж във всичките им форми и разновидности
Друг метод е лечение чрез вода в трите агрегатни състояния, която включва лечебни вани, душове, обливания, обтривания, а също така процедурите, използващи лед и пара. Термотерапията пък представлява използването на различни нагрети среди като парафин, пясък, лечебна кал, торф, глина, въздух и други с цел внасяне на външна топлина. Балнеотерапията се занимава с терапевтичните и профилактични ефекти от използването на минералните води. Минералните води също са един от най-значимите фактори на физикалната терапия и се използват при лечението на множество заболявания, обхващащи всички органи и системи. Калолечението  използва различните видове лечебна кал с природен произход. Чрез различни апликационни техники лечебната кал се нанася по цялото тяло или върху увредената част с лечебна или профилактична цел.
При климатотерапията се използват факторите на климата на даден район
като към този раздел влизат морелечението (таласотерапията), хелиотерапията (слънцелечение), аеротерапията и планинското климатолечение.
- Сега в разгара на лятото, кои от тези методики за най-приложими и защо?
- В летния сезон, както и във всеки друг, естествените физикални фактори дават отлични резултати в лечебния и профилактичен процес на пациентите. Разбира се морелечението, слънцелечението и климатолечението се правят при определени температурни условия и зимата не е най-подходящият сезон, но лятото от своя страна е подходящият сезон, както и по-топлите периоди на пролетта и есента. Както споменах вече, при всеки пациент се подхожда индивидуално, като се подготвя най-удачната терапевтична схема от процедури. Като става дума за профилактика, може да поговорим за закалителните процедури при малките деца, които е хубаво да се започнат именно през лятото.
- Разкажете повече за закаляването в детска възраст и защо е толкова важно да се прави?
- Организмът на малкото дете е много чувствителен към въздействието на факторите на външната среда като температура, влажност, вятър и други. Колкото е по-малко детето, толкова терморегулационната система в организма е по-незряла. Именно затова толкова често малките деца боледуват, а приеманите най-различни по вид и количество медикаменти допълнително натоварват крехкия детски организъм. За да може да се справят децата с промените около тях и да растат здрави,
е необходимо да се закаляват от най-ранна детска възраст
За да се получат добри резултати от закаляването, е много важно то да се провежда системно, без прекъсване. Някои родители неправилно при застудяване на времето прекъсват закаляването и по този начин не се постига подобряване на здравето на детето. При по-продължително прекъсване на процедурите се налага те да започват наново, за да имат ефект. Именно затова лятото е най-подходящият сезон да започнем, за да може да има време да се изгради някакъв постоянен режим на закаляване и организмът на детето да си създаде по-голяма устойчивост. Здравото дете е щастливо дете, което от своя страна прави и родителите щастливи и спокойни.
- Какво включват закалителните процедури и как се правят?
- Закалителните процедури са важни не само за децата, но и за възрастните.
Закаляването с въздух трябва да започне през лятото или началните топли есенни дни
на открито при температура на въздуха 20-30рС, в продължение на 20 минути, след което бавно и постепенно продължителността му може да се увеличи до 2-3 часа. Здравите и по-големите деца се закаляват само по гащички, а на по-малките се облича еднослойна, лека свободна дреха. Въздушните бани трябва да бъдат съчетани с физически упражнения (игри, гимнастически упражнения, ходене). 
Водните процедури са най-силно действащите. Използват се различни водни процедури - влажно обтриване, обливане и къпане в открити водоеми. Закаляването със слънце се смята за едно от основните средства за профилактика и лечение на рахита. Най-подходящи за слънчеви бани са сутрешните часове между 8 и 11. Излагането на слънце трябва да се предшества от подготовка: разсъбличане на „шарена“ сянка през първите 3 дни, съответно за 10, 20 и 30 минути. Едва на 4-тия ден се излиза под преките слънчеви лъчи, започва се с 10 минути и през всеки следващ ден престояването се удължава с 10 минути, докато се стигне до около 2 часа.
Слънчевите бани трябва да се прилагат най-малко 1,5 ч след ядене и половин час преди приемането на храната
Важно е да отбележа, че закалителните процедури не се прилагат при определени заболявания или се правят само след консултация с лекар.
- Сега да се върнем към основната тема на нашия разговор, а именно естествените физикални фактори. България е известна с богатството си на минерални извори, разкажете повече за тях. Какво представлява балнеологията?
- Да, България е малък оазис както на Балканите, така и в световен мащаб със своите природни дадености. Имаме си всичко - море, планини и огромен брой минерални извори.
В България са проучени 550 находища с 1600 извора
Балнеологията изучава механизма на действие на минералните води върху човешкия организъм и тяхното терапевтично и профилактично въздействие при външно или вътрешно приложение.
- Какви видове минерални води съществуват и кои от тях са по-интересни да се споменат с тяхното лечебно въздействие?
- Класификацията на минералните води е доста обемиста, но най-общо можем да ги разделим на четири основни типа - газови, минерализирани, води с микроелементи и акратотерми. И четирите типа имат широко приложение във физиотерапията. Газовите води са доста интересни с техния състав и приложение, затова ще кажа няколко думи за тях. Те биват въглекисели, сулфидни и радонови. Въглекисели води има в Михалково, сулфидни в Кюстендил, Вонеща вода, Сепарева баня, а радонови в Нареченски бани, Момин проход, Стрелча и на други места. 
Радоновата вода за мен е уникална, тъй като има само два извора в България, от които извира
като единият от тях е в Нареченски бани. Свойствата помагат ежегодно на хиляди болни, а балнеолечението в родопския курорт отдавна се е прочуло и зад граница. Показанията за лечение с радон са доста обширни. Тя лекува алергични заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, сърдечно-съдови, обменни и кожни заболявания. Много добре повлиява и депресивни състояния, нервност и напрежение, подобрява съня и намалява кошмарите, тъй като има успокояващо въздействие върху централната нервна система.
- А чрез какви методи се прилагат минералните води?
- Минералните води се прилагат по три основни механизма - външен, вътрешен и инхалационен. Външното приложение става чрез басейни, вани или компреси посредством кожата. При балнеопроцедурата се образува т. нар. „солева мантия“ или отлагане на минерални вещества по кожата и подкожието, които продължават да действат и се резорбират в следващите 24 часа, а даже и до 2 седмици. Затова е добре
след минералната процедура тялото да не се измива веднага с обикновена вода
При питейно приложение особено изразено е действието върху храносмилателната система, върху бъбречно-отделителната система и чернодробно-жлъчната система - благоприятства изхвърлянето на песъчинки и камъни и извличането на токсични вещества. Инхалационната методика от своя страна има най-изразен ефект върху дихателната система.
- Всичко казано дотук е много интересно и полезно, но има ли състояния, при които не се препоръчва лечение чрез минерални води?
- Във физиотерапията прилагането на какъвто и да е фактор - естествен или изкуствен, винаги има показания и противопоказания. Затова преди всеки лечебен или профилактичен курс пациентът минава преглед от лекар по  физикална и рехабилитационна медицина, за да се изготви  индивидуален план.
- Нека завършим разговора с морска тематика. Споменахте, че има дял във физиотерапията, който използва морето като метод за лечение.
- Да, когато отидем на море, можем да приложим няколко естествени източника за възстановяване на организма, а именно - слънцето, въздуха около морския бряг, пясъка и самото море.
Слънчевите лъчи оказват стимулиращ ефект върху хормоналната и кръвоносната система
и възстановява всички тъкани. Най-подходящото време за слънчеви бани е рано сутрин 8-10 часа и привечер 16-18 часа, като не трябва да се забравя и подходящ слънцезащитен продукт. Въздухът около морския бряг е изключително наситен на отрицателни йони и йод, което повлиява благоприятно чувството на умора и депресия. Йодът е много важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза. 
- При кои състояния и как се използва пясъкът за лечение?
- Пясъчни бани се прилагат за 20-30 до 50 минути при осигурена сянка за главата. В летните часовете между 10-15 часа пясъкът е с температура от 50-60 градуса, а съставът и цветът на черноморския пясък оказва влияние, когато той поглъща топлината.
Покриването на ставите с топъл пясък е благотворно при ревматизъм, ревматоиден артрит
болест на Бехтерев и някои други видове артрит.
- А с какво е полезна самата морска вода?
- Съдържащите се минерали, витамини, соли и други полезни вещества в морската вода и водораслите подобряват кръвообращението, повишават и балансират обмяната на вещества в организма, както и подсилват имунната система, поддържайки паралелно с това и хормоналния баланс. Предполага се, че поради намаляване на теглото в морската вода с около 10 процента, се повишава мобилността на ставите. Едновременно с това се подобрява и кръвообращението в ставите и мускулите, което подобрява трофиката (изхранването) на тъканите, поради повишения приток на глюкоза и есенциални вещества към тъканите. Подобрявайки кръвообращението, плуването спомага за отделянето на голямо количество токсини. И както се пее в песента на Тодор Колев, Черно море много е добре, хубаво е всеки да отдели време поне веднъж годишно и да се възползва от природните и лечебни дадености на нашето Черноморие.