Ръководството на групата „Булмаркет“ посети по покана на „Сименс“ Германия, за да инспектира новите влакове за дружеството. Водещият производител на локомотивни технологии в Европа представи на изпитания първият от серия локомотиви от ново поколение „Сименс Смарттрон“, разработен специално за „Булмаркет“ по програмата им за екологична модернизация на подвижния състав. 
Зам.изпълнителният директор на „Булмаркет Груп“ Светослав Първанов, финансовият директор Александър Цвятков и управителят на „Булмаркет Рейл Карго“ Стефан Иванов проведоха успешно тестовете на иновативната за българския пазар технология. Предстои локомотивът да бъде доставен в България, докато следващият от серията се подготвя за изпитания в рамките на близките две седмици. 
Новият „Смарттрон“ намалява разхода на електроенергия с 10 до 20 процента в зависимост от товарите спрямо другите видове локомотиви, обяснява управителят на дружеството. Ще бъдат намалени и ремонтните разходи. Всички локомотиви са снабдени с проследяващи GPS устройства за скорост и местоположение. Оборудвани са и със системи за 24-часово видеонаблюдение и едни от най-високите степени на безопасност в бранша. 
По този начин групата „Булмаркет“ продължава активно да осъществява стратегията си за модернизиране на железопътните поделения с най-съвременни технологии, част от дългогодишната им политика за преминаване към изцяло екологични транспортни средства с нулев въглероден отпечатък върху околната среда и максимална степен на технологична безопасност.