Тристайните апартаменти са най-търсени в Русе в последните две години, споделят местни брокери на недвижими имоти. Пазар за гарсониери почти липсва, а за младите семейства двустайният апартамент е вече минимумът за първи дом, като са предпочитани тези жилища, в които терасите могат да се усвоят, така че жилищната площ да се увеличи.
Промяната в предпочитанията на купувачите се забелязва от няколко години насам и тенденцията се засилва във времената на пандемията от Ковид-19, чиято поредна вълна се надига през последните дни.             

Заради необходимостта от изолация голям брой служители преминаха към работа от вкъщи, а това в един момент се оказа по-изгодният вариант и за работодателите. Хоум офисът обаче изисква повече пространство у дома, така че много хора, най-често сравнително добре заплатени, вече имат нужда от свой кабинет за работа от вкъщи. Което налага и нуждата от по-големи жилища.
Строителните предприемачи вече се нагаждат към тази тенденция и строят предимно по-големи жилища. Така популярните преди години гарсониери вече са екзотика. Тенденцията е да се увеличава строителството на еднофамилни къщи в близките села и това също е ефект от пандемията, която накара много млади семейства да преоткрият живота на село. В града се строи със скромно темпо - от порядъка на 200 нови апартамента годишно и предлагането на ново строителство е доста тънко. С оглед на скока в цените на строителните материали, който далеч надхвърля ръста на доходите, то вероятно ще изтънее още повече, дори и при извода на националната статистика, че ръстът на цените на имотите е спрял.