Русенският университет ще продължи съвместните си дейности с Тараклийския държавен университет (ТДУ) „Григорий Цамблак“ в Молдова и ще подпомага българската общност там. Това заявява в позиция на университета ректорът на висшето училище в Русе акад. Христо Белоев. 
Той припомня, че Русенският университет е силно ангажиран с подкрепа за ТДУ още от периода на неговото създаване през 1994 гoдина. Русенски преподаватели участват в първия сенат на висшето училище, оказва се методическа помощ за развитието на специалности, за кариерното развитие на преподавателите, както и за изграждане на неговата материална и информационна база. 
„Реален и действен израз на подкрепата за ТДУ от страна на Русенския университет е решението на Академичния съвет на университета през 2016 г. за присъединяване на ТДУ като филиал в структурата на русенското висше училище, както и приетата дългосрочна програма и ежегодни планове за развитието на ТДУ“, обяснява акад. Белоев. 
През миналата учебна година в ТДУ учат студенти на Русенския университет по специалност „Бизнес мениджмънт“. Заявена е готовност да се предложи обучение и по други специалности.
Според академичното ръководство на русенското висше училище Тараклийският държавен университет е обединяващ образователен и културен център на българските общности в Молдова и в Украйна, като неговото развитие е от жизнено значение за съхраняване на тяхната българска идентичност, традиции и ценности.
Акад. Белоев информира и за резултатите от срещата в Кишинев на 7 юли тази година, в която са се включили експерти от Министерството на образованието и науката на България и от Министерството на образованието и изследванията на Молдова. В разговорите е участвал и представител на ръководството на Русенския университет.
По думите на Белоев на срещата представителите на двете страни са се обединили около няколко позиции, като е необходимо в кратки срокове да бъде подготвено и подписано актуализирано споразумение между българската и молдовската страна в областта на образованието и изследванията. То трябва да замени съществуващото от 2004 г., както и да уреди статута и перспективите за развитие на Тараклийския държавен университет в полза на българските общности в Молдова и съседните страни.
Русенският университет се ангажира да бъде активна страна при подготовката на споразумението, заявява акад. Белоев.
Позицията на Русенския университет идва на фона на предложението на общинския съветник от ВМРО Траян Тотев Общинският съвет да приеме обръщение до Народното събрание, президента Румен Радев и Министерския съвет по повод образователна реформа в Молдова, която предвижда сливането на Тараклийския университет с Педагогическия университет в Кишинев.
„Считаме, че действията на Република Молдова за закриване на университета „Григорий Цамблак“ засяга пряко българския национален интерес, а именно опазването на културната идентичност на българите по света“, се казва в проекта за обръщение. Затова се настоява Тараклийският университет да бъде прехвърлен на България и да стане част от нашата образователна система, както и да бъде обвързано членството на Молдова в ЕС със запазването на университета.
С позиция по темата излязоха и младежите от БСП, които настояват Тараклийския университет да запази досегашния си статут или да се превърне в част от Русенския университет, в противен случай според тях ще се скъсат нишките, свързващи българските общности извън граница.