Частен терен срещу бившия Захарен завод в Русе се трансформира ударно от пролетта и в него за влезли мощни машини. Първите стъпки са забелязани през май, но работещите не просто не отговарят тогава на журналистически въпроси какво се планира на това място, а и гонят репортерите. Тази щраусова политика няма как да успее и снимки с работата на терена са изпратени в общинската администрация със запитване възможно ли е след време на мястото да израсне поредното предприятие с потенциал да взриви общественото мнение, примерно на темата екология.
Оказа се, че общината също не е информирана за предприетите действия от собственика и инвеститорите. При проверка на място представителите на изпълнителя не са могли да предоставят необходимите документи, но са поели ангажимент да го направят в следващите дни и да уведомят за инвестиционните си намерения. Станало е ясно единствено, че теренът е частен и се извършват подготвителни заравнителни дейности. 
Според неофициална информация на Русе Медиа въпросният терен е собственост на човек с разнородни интереси, включително и в строителния бранш, изпълнил редица мащабни инфраструктурни проекти по време на предишната управление на Русе. Официално обаче зад проекта стои не той, а дясната му ръка.
Запознати обясниха, че след първата проверка е започнало спешно подготвяне на документи, за да бъдат внесени в община Русе от страна на изпълнителите. В тях обаче имало редица пропуски, които трябвало да бъдат коригирани. Според хора от бранша не е изключен вариантът фирмата, извършваща строителния надзор на обекта, да е подвела инвеститора, че всичко с документацията е наред и могат да започнат строителните дейности. 
Крайната цел на впечатляващото строителство продължава да се пази в тайна и общината не е уведомена за него. По неофициална информация става дума за завод, като на работната му площадка ще има резервоари с химически разтвори и течности, необходими за бъдещото производство. Говори се, че то ще е свързано с енергийни източници, а според друга непотвърдена информация ще бъде високотехнологичен завод. 
Общината е направила втора проверка на обекта, като от изпълнителя е било заявено, че се изгражда подпорна стена и другите дейности са преустановени. На място обаче журналистическа камера е запечатала нещо съвсем различно. 
Очаква се днес да стане ясна информацията от втората проверка на работната площадка, а в понеделник да бъдат внесени и документите по отношение на инвестиционното намерение.