За две годишнини на двама бележити интелектуалци, свързани съдбовно с Русе, ще припомни регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в четвъртък. Тогава в 11 ч ще бъде открита изложбата „Незабравените - Алберт и Стефан Гечеви“. Тя е посветена на 140 години от рождението на Алберт Гечев и 110 години от рождението на неговия син Стефан Гечев. 
Литературният критик, историк, театровед Алберт Гечев е роден в Ловеч, но живее в Русе, където създава своето мащабно изследване „Българската литература през последните няколко години /1907-1911/. В Русе през 1911 г. се ражда Стефан Гечев - поет, преводач, белетрист и драматург, литературен критик и дипломат, чиито преводи от гръцки са признати за едни от най-добрите. За тях той получава гръцкия орден „Златен кръст на Почетния легион“  и много други отличия. 
С двете изложби библиотеката ще отбележи и 133-ата годишнина от своето основаване, които се навършват точно на тази дата - 11 февруари. Събитието ще се проведе във фоайето на втория етаж и ще бъде предавано и онлайн в страницата на РБ във фейсбук.