Най-големите русенски фирми трескаво попълват списъци със специалистите, които ще им бъдат нужни след 4-5 години. Спешната поръчка трябва да се изпълни за десетина дни, за да могат те да се класират сред първите работодатели, които ще имат право да сключват договори със студенти от приоритетни специалности, на които държавата ще поема таксите за обучение.
Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател бе обнародвана на 26 януари, а образователното министерство иска от работодателските организации списъкът на фирмите и желаните от тях специалности да бъде предоставен до 15 февруари. Съответно те го искат от нас до 10 февруари, сподели мениджър по човешките ресурси на една от най-големите русенски фирми.
На база на набраната и обобщена информация се очаква до 31 май 2021 г. министърът на образованието и науката да утвърди списък със специалностите, за обучението на които се осигуряват средства от държавния бюджет по висши училища и брой студенти. Следващата стъпка е до 31 юли Министерски съвет да приеме Списъка с работодателите, които са заявили желание да сключват договори със студентите по реда на наредбата. 
При цялото това бързане обаче остават неизяснени куп неща. Не се знае например как може да подаде заявка фирма, която не е член на работодателска организация. А такива са огромното мнозинство. Кой ще осъществява връзката между кандидат-студентите и предприятията и кой ще следи за изпълнението на всички тези договори, са други логични въпроси без отговор.
Според специалисти по човешки ресурси в наредбата има твърде големи изисквания към фирмите, които ще накарат много от тях да пропуснат тази възможност. Освен че трябва да предвидят какви кадри ще им трябват за 5 години напред, те се задължават и да държат още 5 години човека на заплата, независимо от това доколко е способен или ангажиран с работата. В противен случай фирмата възстановява платените от държавата такси за обучение. Ако служителят напусне предсрочно по негово желание - таксите се връщат от него, ако се разделят по взаимно съгласие - връщат парите 50/50. Така излиза, че държавата ще поеме наистина таксата за обучение само ако споразумението издържи 10 години - студентът учи прилежно и завърши висшето си образование, а след това поне 5 години съвестно работи в тази фирма, с която има сключен договор. Нещо, което в сегашните динамично изменящи се времена изглежда малко вероятно.