Национален фотоконкурс на тема „Моето незабравимо преживяване в Русе“ обявява общинската фондация „Русе град на свободния дух“. Той си поставя за цел да покаже красивата страна на град Русе и всичко хубаво, което се случва в него, се казва в съобщението от Общината. 
Темата включва два раздела: „Пейзажи“ и „Събития“, като участниците ще бъдат разделени в три категории: „Деца и младежи“, „Любители фотографи“, „Професионални фотографи“. Всеки може да участва най-много с три снимки на значими сгради, паметници, панорами, събития или просто приключения от Русе. Те трябва да са направени през 2019 или 2020 г. в дигитален формат JPEG, да имат заглавие и да бъдат придружени от кратък текст до 500 знака, описващ мястото, ситуацията и историята на снимката. До 20 часа на 30 септември снимките трябва да бъдат изпращани на адрес [email protected].
Жури ще определи най-добрите фотографии, а гласуване във Фейсбук страницата на фондация „Русе - град на свободния дух“ ще избере снимката на публиката. Организаторите предвиждат парични награди.
Обявяването на този конкурс идва малко изненадващо, след като друг фотоконкурс - „Запази духа на Русе“, вече завоюва авторитет и професионалисти и любители на фотообектива търсеха признанието на журито, чийто председател беше обичаният актьор и доказан фотомайстор Симеон Лютаков. Фотосъстезанието бе създадено по идея на Дружеството на журналистите и първото му издание се проведе с подкрепа от фондация „Русе - град на свободния дух“, а след това основен организатор бе Общината с партньорството на журналистическото дружество. Защо този конкурс не бе развит, а се създава нов с подобна тематика - това явно се очертава да бъде поредна загадка с емблемата на общинската фондация.