Учители са принуждавани от директора на гимназия „Васил Левски“ в Ихтиман да решават матурата на учениците си, за да са сигурни, че зрелостниците ще завършат. Ако не го направят, са заплашвани с уволнение. За такава дългогодишна практика сигнализират вече бивши преподаватели в училището.

„Причината е много ясна. Както във всяко училище е ясно, че нашите абитуриенти трябва да преминат, за да се вземе бюджетът, който те носят“, разказа пред Нова ТВ един от учителите.

Директорката на гимназията – Гергана Йорданова, е и общински съветник от ГЕРБ в Ихтиман. По думите на три от наскоро уволнените служители именно

тя е склонявала учителите да разпространяват отговори на матурите.

Схемата, която работи без проблеми с години, е следната – в 8.00 ч. МОН изпраща тестовете в училището. Освен учениците обаче, изпитът се раздава и на предварително подбрани учители и административен персонал. Верните отговори изпращат като есемеси до учениците или вкарват като пищови в изпитните зали.

Според бившата служителка тази година плановете за подарен изпит така и не се осъществяват, защото тя и колегите ѝ подават сигнал до МОН седмица преди матурата. Резултатът – представители на министерството следят строго за реда на провеждането на изпита. Така не може да се осъществи и друга порочна практика – на изпита да се яви подставено лице на мястото на зрелостника.

Екип на Нова потърси директорката Гергана Йордаова, но тя не е била открита за коментар.

„Тази схема е работила в доста училища и продължава да работи“,

коментира Лазар Додев, директор на Дирекция "Организация, контрол и инспектиране" към МОН, в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ.

Той заяви, че виновните ще бъдат предадени на МВР.

Според него причината за тези практики е запазване на броя ученици и делегирани бюджети, както и запазване на броя преподаватели.

„Учениците, на които беше иззет втория телефон, получаваха есемеси по време на матурата, аз лично разговарях с един ученик от Кърджали и той самият потвърди, че есемесът, който ще получи ще е от госпожата“, разказа още Додев.

Тази година ден преди матурите изтече информация чрез профил във „Фейсбук“ под псевдонима „Пейо Яворов“, че на изпита на зрелостниците ще се падне именно произведение на писателя. По думите на образователния министър Тодор Танев зад профила в социалната мрежа стои студент. Същевременно от МОН отричат информация за матурите да е изтекла от ведомството. МВР засега не потвърждава думите на министъра.

„По повод на сигнала за училището в Ихтиман МОН още на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература изпрати екип, който присъства на цялата матура“, коментира зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя изрази съжаление, че едва сега е било съобщено за нередности при организирането на матурите.

Кастрева обяви, че след като се внесат докладите на екипите от присъствието им на държавните изпити, във връзка с констатираните нарушения на директора на училището, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки.