Нели ПИГУЛЕВА
До месец ще въведем електронно приложение за смартфон, което ще осигури 24-часова връзка между лекарите и пациентите, на които е направена емболизация. Това съобщи проф.д-р Некифор Рарес от Букурещ, който бе гост-лектор за семинара, организиран от МБАЛ „Медика“ в Русе. 
Д-р Рарес, който има над 7000 случая на емболизация и работи в Центъра за върхови постижения ARES в болница Ponderas във Букурещ, участва във форума заедно с доц.Елисавета Вълчева от Националната кардиологична болница в София и д-р Кристиян Иванов и д-р Александър Рудницки от „Медика“. Те демонстрираха алтернативен метод за лечение на миома на матката - методът от години се прилага в чужбина, а в България за първи път това стана през април в „Медика“. 
Безкръвната процедура дава възможност на пациентите да се възстановят до дни и да бъдат изписани. Искаме да обхванем всички съдове с този метод, следващото ниво ще бъде съвместна работа с колеги хирурзи, каза д-р Иванов. Амбицията на „Медика“ е да изградим мултидисциплинарни екипи, за да въведем метода на емболизацията във всички сфери на лечение, особено при остри кръвотечения, каза доц.Вълчева.