Вижте безценни съвети за възпитанието на вашето дете, според зодиакалния му знак!

Овен 
Детето зодия Овен е същински подарък за родителите, които здраво са си стъпили на краката и са наясно с отговорностите си. Още като малки Овните показват лидерски качества, затова се подгответе за незабравими истории от детската площадка. Не се тревожете, а поощрявайте дарбата на детето си да застава начело и да бъде инициатор на всички игри. Освен малки шефове, децата Овни са безстрашни, независими и много изобретателни.

Енергията им понякога ви идва в повече, но за тях е важно да бъдат заети през цялото време, защото в противен случай скуката може да ги направи изключително раздразнителни и дори деструктивни. Родители, които имат склонност да прекаляват с грижите и да се притесняват неоснователно за всяка стъпка на децата Овни, могат без да искат да провокират най-лошите страни в характера на децата си - ценете тяхната самоинициатива и независимост. 
Те трудно понасят команди, пък дори и идващи от мама и татко.
 
Телец
 Децата телец са много чувствителни, но има няколко неща, с които задължително трябва да сте наясно при възпитанието им. Те са много зависими и свикват бързо с домашната среда. За да се чувстват сигурни и спокойни, уверете се, че любимите им неща вкъщи са винаги близо до тях, дори когато пътувате. Знайте, че децата Телци не обичат промените и свикват много бавно с тях. Ако трябва да правите генерална промяна, то най-добре започнете да подготвяте малкия Телец отрано. Децата от тази зодия са много отдадени на нещата, които правят. Може би няма да им е лесно да си изберат хоби, но когато разберат кое ги влече, то ще видите, че цялата им енергия ще се насочи натам по един плавен и много продуктивен начин. За тях не е типично да са обградени с цяла тайфа деца, но още от ранна детска възраст те ще успеят да намерят малко, но истински приятелства. 
 
Тънък момент при телчетата е, че когато се ядосат могат да покажат доста тежък характер - не поощрявайте гневните им изблици, ако не искате да решат, че с "тръшкане" могат да постигнат всичко. По-скоро открийте логичната причина за недоволството им и се опитайте да говорите открито с тях. Насърчете ги да спортуват, физическите усилия са огромен отдушник за емоциите на тези деца. 

Близнаци 
Децата Близнаци са любопитковците в Зодиака. Жаждата им за нови знания започва още докато са в бебешката си кошарка. Всичко ги вдъхновява и имат въпрос за всяко природно явление. Подгответе цялата си енциклопедична мощ, купувайте им много книжки, запознайте ги с различни стилове музика, спортове, наука.

Те ще искат да пробват всичко - един ден ще искат да стават актьори, на следващия вече ще са шахматисти. Веднъж може да ги видите да създават анархия в квартала, обградени с тълпа деца, а друг път - свити на кълбо кротко ще си четат книжка. Свиквайте! Настроенията им се менят често. Децата Близнаци са много драматични - способни са да си измислят хиляди истории, защото отрано разбират силата на думите. Доста са нетърпеливи и са добри манипулатори.
 
Рак 
Раците са малки мечтатели. Децата Раци се чувстват най-щастливи в собствения си свят от мечти и щури идеи. Ако са в голяма компания от деца, те няма да искат да застанат в центъра на събитията и по-скоро пасивно ще наблюдават какво се случва и ще правят, каквото правят и останалите. 
Насърчете ги да споделят идеите си за занимания и игри. Те имат богато въображение и отпуснат ли се веднъж, ще ви изненадат със своята изобретателност и материалния резултат от идеите, които дълго са пазили само за себе си. 
 
Те са срамежливи до степен, която могат да крият от вас важни неща и истината за проблемите си. Родителите трябва да намерят начин за комуникация с тях и да ги уверят, че няма проблем да споделят с тях. Веднъж открили начин да общувате с децата Раци, те ще усетят колко освобождаващо е да казваш истината и ще се превърнат в много по-открити личности. 
 
Живеят в свят на емицоии, затова децата от тази зодия имат нужда да усещат емоция и от страна на близките си хора. Любовта и нежностите ще ги направят щастливи и спокойни - грубите думи на децата в училище могат да им причинят сериозна емоционална травма. Затова давайте им достатъчно любов вкъщи, за да успеят да се справят с онова, което може да ги разстройва извън дома.
 
 Лъв
Зодия Лъв е управлявана от Слънцето - затова и още от деца Лъвовете обичат да греят под светлината на прожекторите. Обичат да бъдат обожавани и поощрявани. Не позволявайте обаче а станат зависими от вниманието и ласкателствата. Няма да са изключиение случаите, в които откривате вашия наследник в центъра на събитията на детската площадка. Те са магнетични и лесно привличат вниманието. Вашата роля ще бъде да помогнете на детето си да разбере, че не всеки е еднакъв и знае всичко. Научете ги, че има деца, които не изглеждат и не се държат като тях, но това е защото имат талант и качества в други области. Тъй като се ползват с популярност, децата Лъв често спекулират с това и започват да се държат наставнически с останалите. Ако не научат отрано как да контролират любовта си към лидерството, то те един ден ще се превърнат в арогантни възрастни. 
 
Дева 
Децата Деви са малки ангели, които обожават да помагат на останалите. За тях е удоволствие да се чувстват полезни, което може да е добре дошло за семейства с повече деца - малките Деви с радост ще бъдат отговорни батковци и каки. Те са любознателни и дисциплинирани, може би затова много деца Деви нямат никакви затруднения с това да учат чужди езици. Те са много земни и практични, затова у тях няма да видите див ентусиазъм като този на Овните, нито въображението на Рибите. Затова пък са много разумни и се палят от дейности, за които е нужна логика и практичен ум.
 
Дяволът е в детайлите - Девите са наблюдателни още от най-ранна детска възраст. Пъзели с много части и сложни конструктори ще ги зарадват искрено. 
Родителите трябва да са наясно, че малките Деви искат да са перфектни във всичко, което правят. Често се случва децата от тази зодия да се поддават на леки депресии - измисляйте им постоянни поводи за забавление и радост, филтрирайте негативните неща и ги научете да мислят положително. Само така ще растат с усмивка и леко сърце и ще попречите на тенденцията да узряват по-бързо, отколкото е нужно.
 
Везни 
Децата Везни са едни от най-лесните за отглеждане, благодарение на благия им темперамент. Трябва да бъдат научени да се изправят лице в лице с реалността, дори да не им харесва. Малчуганите от тази зодия са много социални и обичат груповите игри и забави. Те обичат да говорят - подгответе се за едно приказливо детенце, което ще говори на дървета, кукли и въображаеми приятели. Може би няма да им харесва толкова да ги гушкат и галят, но за тях е важно да ги зареждате с идеи и да водите разговори с тях.

Обичат хармонията - затова Везните имат заложби да преговарят, от тях ще станат чудесни дипломати. 
 
Скорпион 
Скорпионът е една от най-сложните зодии в Зодиака. Децата Скорпион са интелигентни, страстни, но понякога прекаляват с израза на емоции. Нещото, което прави най-голямо впечатление при децата Скорпиони е как от ранна детска възраст имат склонност да изпитват много силни емоции  и в тях да стигат до крайности. Дали става дума за омраза или любов, те винаги стигат до екстремни прояви във всичко, което правят. Например когато редят пъзел или играят на игра, която обичат, те имат склонност да потъват напълно в своята дейност и нещо повече - изискват от останалите, които играят с тях същата отдаденост. Още от малки те се научават да бъдат капризни и да изискват от останалите екстра внимание. 
 
Децата от тази зодия са страшно умни и вечно любопитни. Имат и добра интуиция, с която бързо разбират какъв човек стои пред тях. Ако веднъж излъжеш дете Скорпион и то разбере, то не очаквайте скоро да съумеете да спечелите обратно доверието му. Те мечтаят за дълбока емоционална връзка. Тези силни по природа характери могат да се превърнат в агресори, ако вие самите ги възпитавате с агресия и грубост. Имат нужда да научат, че са обичани безусловно, но все пак не спирайте да им показвате, че има правила, с които те трябва да се съобразяват. 
 
Стрелец 
Децата от тази зодия обожават свободата и забавленията. Те са малки идеалисти, много жизнени и енергични. Неслучайно бързо стават любимци в детската градина. Децата Стрелец са невероятни оптимисти. Когато поотраснат и тръгнат на училище, не се учудвайте, телефонът им ще звъни непрекъснато, защото съучениците им са луди по тях. Кипящи от енергия, Стрелците в детска възраст обичат да спортуват, затова поощрявайте физическата им активност. Дори да не се влюбят в отборните спортове, може би катерене или танци ще се превърнат в страстно хоби за тях. Понякога тяхната енергичност може да има негативен аспект - всичко бързо им омръзва, затова заредете се с идеи за различни видове активности - само така ще избегнете променливите им настроения.

Децата стрелци от малки воюват за личната си свобода и пространство - освен това са страшно откровени. Не им се сърдете, ако изтърсят, че прическата ви е смешна или друга истина, за която бихте си запушили ушите. 
 
Козирог  
Най-работливата зодия - малките Козирози от малки трябва да бъдат научени на баланс между работа и забавление. Мъниците от тази зодия често стават любимци на учителката в детската градина и печелят титлата "Малкият помощник на мама". Те обичат да бъдат впрягани в различни дейности и да се чувстват полезни. 

Малките Козирози са амбициозни и се трудят здраво за целите си. Ако ги оставите сами да избират с какво да се занимават, рискувате доста да ги объркате. Затова създайте им цели и план и ги напътствайте. Те се чувстват по-щастливи и продуктивни, ако имат предварителна схема за действие. 
Малките Козирози са практични, колкото и възрастните представители на зодията. Земята е воде елемент за този знак, което ги прави земни, практични и хора, ценящи логиката.

Имайте предвид, че Козирозите, дори най-малките от тях, очакват разрешение за това кога да се смеят и забавляват. Имат чудесно чувство за хумор и добро въображение, но се страхуват да не ги помислят за бебета, дори когато са съвсем малки. 

Козирозите искат да получават уважение, затова не им пестете комплименти за добре свършена работа.
 
Водолей 
Водолеите се характеризират с живо въображение и любопитство. Малчуганите от тази зодия са много интелигентни и приключенски настроени.

Не ги спирайте, ако проявяват творчески ентусиазъм - те ще се колебаят между изкуствата. Веднъж ще бъдат художници, друг път ще решат, ще искат да свирят на музикален инструмент, да спортуват или танцуват. Всичко това е нормално за тях. Не се учудвайте, ако дистанционното или тостер изчезнат безследно - малкият Водолей сигурно се е добрал до тях и разучава какво има вътре.

Те са много свободолюбиви и ако се опитате да им наложите строга дисциплина, която нарушава личното им пространство, те много ще се ядосат. Намерете най-логичното обяснение за това защо едно правило трябва да се спазва и им го поднесете дипломатично, на тях не им действат фрази като "защото така ти казвам". 

Малките Водолеи са визионери и мечтатели, които обичат да виждат идеите си реализирани. Те кипят от мисли и разсъждения за живота, науката и всичко останало. Понякога могат да са много досадни, ако не споделяте техните виждания и започват да защитават идеите си яростно. Ключът във възпитанието на децата Водолеи е да ги въведете в света, уважавайки личната им позиция. Напомняйте им, че животът е игра и всяка игра има своите правила. 
 
Риби  
Децата Риби са много чувствителни и с богата фантазия. Рибите имат дълбок вътрешен свят и са интуитивни, не само към собствените си процеси на метаморфоза, но и към тези на останалите. Това прави децата Риби много грижовни и сладки. За тях ще бъде удоволствие да се грижат за по-малко дете в семейството. Усещат инстинктивно от какво се нуждаят околните и се опитват да им го доставят. Най-добрият начин да общувате с тях е като не им повишавате тон - понякога може да нараните детето Риби и да му причините истинска емоционална травма, която ще го накара да се затвори в себе си. Когато им е мъчно - оставете ги да изживеят болката си, веднъж върнат ли си позитивната нагласа и увереност, те ще изплуват от собствените си дълбоки води сами. Просто бъдете до тях и ги накарайте да почувстват, че могат да разчитат на родителската ви любов и подкрепа.

Децата от тази зодия са малки мъдреци. Вслушвайте се в думите им, защото от момента, в който започнат да разбират света, ще забележите необичайното им въображение и способност да тълкуват нещата, въпреки крехката им възраст. Те мечтаят и сънуват много, а интуицията им понякога може да има свръхестествени проявления.

Когато малките Риби усетят, че са заобиколени от любов и грижа, няма да има по-благодарни създания от тях.